Spitsstroken op de A28 bij Zwolle
NOS NieuwsAangepast

Minister wil minder files: kwart spitsstroken wordt normale rijbaan

Dit jaar al worden de spitsstroken op de A1 bij Deventer omgezet in normale rijbanen. Daarna wil minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat nog voor 80 kilometer aan spitsstroken vervangen door gewone rijstroken. Ook gaat ze onderzoeken of bestaande spitsstroken met behulp van slimme camera's sneller open kunnen.

Met deze maatregelen hoopt de minister de toenemende filedruk in Nederland te beperken. Daar heeft ze 100 miljoen euro voor vrijgemaakt. Naast het ombouwen van een aantal spitsstroken zet de minister ook in op het voorkomen van te hoge vrachtwagens bij tunnels, bijvoorbeeld door extra sensoren te plaatsen die te hoge trucks automatisch een waarschuwing geven als ze een tunnel naderen.

Meer weginspecteurs

In januari werd al bekend dat Van Nieuwenhuizen nieuwe afspraken wil maken met bergers en weginspecteurs. Zij moeten zich op werkdagen en in de avond- en ochtendspits op strategische - incidentgevoelige - plekken langs de snelweg positioneren, zodat de weg na een ongeluk sneller kan worden vrijgemaakt. Ook komen er extra weginspecteurs bij.

Slimme verkeerslichten

Ook het wegennetwerk rondom snelwegen kan efficiënter worden gebruikt om filedruk te voorkomen, vindt minister Van Nieuwenhuizen. Slimme ict-oplossingen kunnen daarbij helpen.

Zo wil de minister dit jaar 600 tot 800 intelligente verkeerslichten plaatsen. Die kunnen communiceren met voertuigen en zien op basis daarvan bijvoorbeeld verkeersdrukte aankomen. De lichten worden daarop aangepast, wat moet leiden tot betere doorstroming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl