Han Kock, Gio Lippens, Maarten Ducrot, Joris van den Berg en Danny Nelissen verdelen de sterren
NOS WielrennenAangepast

Milaan-Sanremo: wielerwatchers verdelen sterren

Terwijl de temperatuur in Nederland vandaag onder het vriespunt blijft, begint in Italië officieel de wielerlente, want La Primavera staat op het programma. In Milaan stappen 175 renners op voor de eerste grote - en langste - klassieker van het jaar: Milaan-Sanremo.

Wereldkampioen Peter Sagan is volgens de NOS-wielerwatchers de grote favoriet. Vorig jaar was de Slowaak al dicht bij de overwinning; toen scheelde het nog geen half wiel met de Poolse winnaar Michal Kwiatkowski.

Kwiatkowski, die begin deze week Tirreno-Adriatico op zijn naam schreef, staat ook voor deze editie weer hoog op de favorietenlijstjes.

Wielercommentator Gio Lippens geeft Sagan toch het voordeel van de twijfel. "Sagan is superscherp, hoewel hij in de Tirreno een paar keer net tekort kwam. Hij werd wel drie keer tweede. Milaan-Sanremo is natuurlijk op zijn lijf geschreven. Hij kan uitstekend mee op de Poggio, de slotklim waarop de pure sprinters vaak moeten passen."

Peter Sagan verloor vorig jaar nipt de sprint van Kwiatkowski in Sanremo, Alaphilippe werd tweede

Lippens: "Tussen Sagan en Kwiatkowski is trouwens een soort verbale oorlog aan de gang. Sagan heeft gezegd dat hij hoopt Milaan-Sanremo te winnen, maar dan wel op een andere manier dan Kwiatkowski vorig jaar deed. Sagan vindt dat de Pool zich toen veel te weinig heeft laten zien en alleen maar profiteerde. Hij wil onderweg een show opvoeren voor het publiek."

Sprintersbal zonder Groenewegen

Milaan-Sanremo is van oudsher een sprintersbal, maar Lippens verwacht net als vorig jaar geen massasprint op de Via Roma. "Het wordt een sprint van de overlevers. Het gaat erom wie er het beste over de Poggio heen komt, en wie de bijna 300 kilometer het beste verteert."

De lengte van de koers is ook de reden dat Dylan Groenewegen, de beste Nederlandse sprinter van dit moment, niet aan de start staat in Milaan. "Dat is jammer, maar wel begrijpelijk", zegt Han Kock. Hij volgde Groenewegen deze week bij een training op sportpark Sloten in Amsterdam. "Milaan-Sanremo is met 291 kilometer de langste voorjaarsklassieker op de kalender. Voor zo'n afstand moet je echt trainen."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Sagan Sagan Sagan Sagan Matthews
**** Kwiatkowski Kwiatkowski Matthews Démare Sagan
*** Van Avermaet Alaphilippe Trentin Kwiatkowski Trentin
** Kittel Démare Swift Viviani Alaphilippe
* Gilbert Trentin Viviani Alaphilippe Dumoulin

Julian Alaphilippe, de nummer drie van vorig jaar, en Arnaud Démare, de winnaar van twee jaar geleden, worden ook genoemd als kanshebbers. "We weten dat Démare dit kan en hij heeft dit seizoen al een etappe gewonnen in Parijs-Nice. Als ze met een grote groep aankomen, is Démare de absolute favoriet. Maar als Groenewegen had meegedaan, dan had hij de Fransman wel kunnen verslaan", zegt Lippens.

Geen Nederlanders?

Op de lijstjes van de wielerwatchers komen nauwelijks Nederlanders voor. Danny van Poppel is de kopman van Lotto-Jumbo, maar volgens Lippens komt hij nog tekort in de grote wedstrijden. "Hij doet nog niet mee met de grote mannen. Het is een rappe jongen, maar in de Tirreno heeft hij niet echt mee kunnen sprinten."

En Tom Dumoulin? Hij maakte vorig jaar indruk door in de finale lang op kop te rijden voor zijn kopman Michael Matthews. "Dat zie ik hem dit jaar niet doen, na die val in de Tirreno. Dumoulin heeft tot nu toe veel tegenslagen gehad, dus ik denk dat hij de scherpte mist. Maar laat hem me maar verrassen."

Het profiel van Milaan-Sanremo, de koers over 291 kilometer

Spanning boven de koers

"Er zijn ook een heleboel outsiders", gaat Lippens verder. "Alexander Kristoff, Elia Viviani, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin... Dat is ook het leuke van Milaan-Sanremo."

"Er wordt wel gezegd dat dit een saaie wedstrijd is, maar in Milaan-Sanremo hangt de spanning altijd boven de koers. De afdalingen van de Cipressa en de Poggio kunnen gevaarlijk zijn, het kan gaan regenen in de smalle straatjes, op de Poggio kunnen renners ontsnappen en het kan ook een massasprint worden. Die dreiging, dat is mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl