AFP
NOS NieuwsAangepast

'3 procent omzetbelasting voor internetgiganten in EU-lidstaten'

Grote tech-bedrijven moeten in alle EU-lidstaten waar hun gebruikers zitten 3 procent omzetbelasting gaan betalen. Persbureau Reuters meldt dat dat staat in een conceptvoorstel van de Europese Commissie.

Het voorstel moet een einde maken aan de al lang gehoorde klacht dat bedrijven als Google, Facebook, Airbnb en Uber te weinig belasting betalen. Dat komt onder meer omdat de winsten die ze in de verschillende lidstaten behalen, worden doorgesluisd naar landen waar de winstbelasting laag is.

In 2016 berekende de Europese Commissie dat Apple over de winst van 2014 slechts 0,005% belasting betaalde dankzij een deal met de Ierse staat.

Grote bedrijven

De voorgestelde regeling geldt voor bedrijven die wereldwijd een omzet van 750 miljoen euro behalen, waarvan ten minste 50 miljoen euro in de EU. Het voorstel kan nog worden aangepast. Vermoedelijk wordt de definitieve versie volgende week bekendgemaakt.

Het plan voor het heffen van omzetbelasting werd vorig jaar op de EU-top in Tallinn gelanceerd door de Franse minister Le Maire. Hij kreeg onder meer steun van Duitsland, Spanje en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl