Een werknemer van staalbedrijf ThyssenKrupp in Duisburg
NOS Nieuws

'VS bereid tot afspraken EU over importheffingen staal en aluminium'

De Verenigde Staten zijn bereid de aangekondigde importheffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie te herzien. Dat meldt Der Spiegel. Volgens het blad heeft de VS de Europese Unie voorwaarden gesteld waaronder de omstreden heffingen worden teruggedraaid.

Vrijwel gelijktijdig met het nieuws heeft de EU een lijst gepubliceerd met producten uit de VS, die mogelijk ook belast worden als de maatregelen worden doorgezet. Op de lijst staan onder meer mais, whiskey en sigaretten.

Al direct nadat president Donald Trump de invoer van heffingen tot 25 procent had aangekondigd, liet de EU weten dat de Europese staalindustrie moet worden ontzien. Verantwoordelijk Eurocommissaris Cecilia Malmström voor handel heeft daar vorige week gesprekken over gevoerd met de VS, maar zei toen dat de procedure nog onduidelijk was.

'Niet meer dan in 2017'

In nieuwe gesprekken, vandaag, heeft de VS volgens Der Spiegel voorwaarden gesteld. Een van die voorwaarden is dat Europa in de toekomst niet meer staal zal exporteren naar de VS dan in 2017.

Ook moet Brussel maatregelen nemen tegen de Chinese 'dumpverkoop' van staal - min of meer de reden dat Trump de importheffingen in het leven heeft geroepen. De VS wil met de EU een front vormen tegen China, maar ook afspraken maken over andere handelsthema's.

Toen Trump twee weken geleden voor het eerst sprak over heffingen in een meeting met staalbedrijven, bezigden Europese leiders klare taal. Zij zouden hem met gelijke munt terugbetalen. Toen de Amerikaanse president eenmaal zijn handtekening had gezet onder het omstreden besluit, met daarin ook wat uitzonderingen, klonk in Europa steeds meer de roep om dialoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl