Een rechtbanktekening van afgelopen maanden met Willem Holleeder en Sonja Holleeder in een afgesloten ruimte
NOS Nieuws

Dag 2 verhoor Astrid Holleeder: tirades en verwijten over en weer

 • Remco Andringa

  redacteur Politie en Justitie

 • Remco Andringa

  redacteur Politie en Justitie

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-West was opnieuw een zittingsdag in het proces tegen Willem Holleeder. Net als maandag kwam zijn zus Astrid aan het woord. Zij werd vandaag verhoord door de verdediging van haar broer.

10.00 uur

Bij de rechtbank staat de langste rij tot nu toe. De eerste belangstellenden meldden zich vanochtend al om 05.00 uur voor een plekje op de publiekstribune. In de rij staan ook mensen die bij vorige zittingsdagen aanwezig waren. Een jongen die maandag zes uur lang stond te wachten voordat hij naar binnen kon, is er opnieuw bij.

 • NOS / Remco Andringa
  Bij de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-West stond de langste rij tot nu toe
 • NOS / Remco Andringa
  Verdachten of getuigen komen aan bij de rechtbank in Amsterdam-West

10.15 uur

Astrid Holleeder heeft de namen genoemd van de mannen die volgens haar de moord op Cor van Hout hebben gepleegd. De vermoedelijke schutter was volgens haar Jesse R., die eerder tot levenslang is veroordeeld in het liquidatieproces Passage. Hij zou daarover met een kennis van Astrid hebben gesproken en achteraf spijt hebben gehad. Ook was volgens haar Sjaak B. betrokken, die eerder 5,5 jaar cel kreeg.

10.30 uur

Meteen nadat de zitting is geopend, is er wrijving tussen Astrid Holleeder en de verdediging van Willem Holleeder. Astrid is boos op de "verdachtmakingen" van advocaat Sander Janssen. Hij zou haar reputatie als advocaat in twijfel trekken. Astrid houdt een tirade. De rechtbankvoorzitter: "Mevrouw Holleeder, hallo? U gaat al in galop. Laten we dat nog even uitstellen. Uw reputatie als advocaat is bij de rechtbank onberispelijk. Dat ei heeft u gelegd."

11.00 uur

Volgens Astrid wist Cor van Hout vanaf het moment dat hij in 2000 doelwit was geweest van een moordpoging dat Willem Holleeder erachter zat. Zijn drankprobleem werd daarna alleen maar erger. Astrid: "Hoe wil je leven als er op je gejaagd wordt? Ik begrijp Cor nu wel een beetje. Als ik me over mijn aversie voor alcohol zou kunnen heenzetten, zou ik mezelf ook het liefst drie dagen per week laveloos drinken om niets te hoeven voelen."

11.30 uur

"Ik vind dat ik mijn broer het leven mag ontnemen, net als mijn moeder dat mag doen omdat ze een slecht product op de wereld heeft gezet." Astrid Holleeder haalt geregeld fel uit. Naar haar broer, die het allemaal een tikkeltje onrustig aanhoort, maar niets zegt. Maar vooral naar zijn advocaat Sander Janssen. Zijn vragen over hoe het eraan toeging binnen de familie schieten haar in het verkeerde keelgat. Ze schreeuwt tegen hem: "Ik kan niets doen aan de gekte van uw cliënt!"

U wilt niet begrijpen hoe wij communiceren.

Astrid Holleeder

Janssen heeft kritische vragen over hun ogenschijnlijk vriendschappelijke manier van communiceren. Maar dat ze elkaar 'lief broertje' en 'lief zusje' noemden, betekent volgens Astrid niet dat ze elkaar daadwerkelijk lief vonden. Niets is wat het lijkt binnen de familie Holleeder, benadrukt ze nog maar eens. "U wilt niet begrijpen hoe wij communiceren."

12.30 uur

"Cor is een vervelende vent en Willem is een vervelende vent. Als Cor Willem had omgelegd, had ik ook tegen hem getuigd." Er is een grens, zegt Astrid Holleeder. "En die ligt niet bij de gewone criminaliteit, maar bij levensdelicten." Het is volgens haar ook niet haar doel om haar broer neer te zetten als een monster: "Ik beschrijf hem gewoon zoals hij is. Misschien ben ik zelf ook wel een psychopaat of een sociopaat, maar ik doe geen slechte dingen."

De verdediging van Holleeder draagt een groot aantal tapgesprekken aan waaruit zou blijken dat het contact tussen Holleeder en de rest van zijn familie normaal was. Er werden cadeautjes uitgedeeld en daarvoor werd vriendelijk bedankt. Het leidt wederom tot irritatie bij Astrid. "Nu moet je je toch schamen dat je je dit gesprek voorhoudt", bijt ze advocaat Sander Janssen toe.

Als dit voor u 'houden van' is, moet u zelf ook naar een dokter.

Astrid Holleeder tegen de verdediging van haar broer Willem

Janssen blijft volhouden en laat een gesprek horen, waarin Holleeder tegen zijn zus Sonja zegt dat ze zich ondanks een ruzie tussen beiden geen zorgen hoeft te maken om haar kinderen. Astrid: "Als dit voor u 'houden van' is, moet u zelf ook naar een dokter. Dit toont precies aan wat voor psychopaat hij is. Hij laat de teugels even vieren. Maar de week erop is het weer anders."

14.30 uur

Nadat de zitting een uur had stilgelegen, leidt een discussie over de criminele erfenis van Cor van Hout tot een ruzieachtige sfeer in de rechtszaal. Die erfenis, voor een belangrijk deel losgeld uit de Heineken-ontvoering, was in het verleden ook al aanleiding voor tal van conflicten.

Verschillende mensen maakten aanspraak op het vermogen, dat was belegd in prostitutiepanden in Alkmaar. De vragen over de afhandeling leiden tot boosheid bij Astrid. De verdediging suggereert dat zij erbij betrokken was, iets wat zij zelf ontkent. Getuige en verdediging roepen regelmatig dwars door elkaar heen.

Sander Janssen: "Ik wil ook gewoon vragen kunnen stellen!" Astrid Holleeder: "Als ik iets zeg wat hem niet zint, snoert hij mij de mond!" De rechtbank moet ingrijpen en op een zeker moment schiet Willem Holleeder in de lach. Astrid, fel: "Hoor ik hem nu lachen? Hij weet precies wat hij heeft aangericht."

15.45 uur

"Ik ben heel erg moe en ik merk dat ik niet accuraat meer kan antwoorden. Ik wil ermee stoppen. Ik zit er echt doorheen." Astrid Holleeder kampt met een ontsteking in haar schouder en dat maakt de lange zit in de afgeschermde (en krappe) getuigencabine nóg slopender.

"Dan houden we er mee op voor vandaag", besluit de voorzitter. Er klinkt een golf van teleurstelling door de zaal. Het is sommige mensen pas net gelukt om de rechtbank binnen te komen, na uren wachten. Ze hoopten nog een glimp van het verhoor op te kunnen vangen.

Eén ding krijgen ze nog mee: het Openbaar Ministerie ontkent dat er afspraken zijn gemaakt met Sonja Holleeder, de andere zus die belastende verklaringen heeft afgelegd, over de inhoud van die verklaringen tegen Willem. Het OM weigert ook meer details te geven over de boete die haar vorig jaar is opgelegd voor valsheid in geschrifte. Die afdoening heeft niets te maken met de betrouwbaarheid van haar verklaringen, aldus het OM.

Volgens de officier van justitie proberen de advocaten met "valse insinuaties de getuigen zwart te maken". De advocaten zijn het daar niet mee eens. Zij willen alle belangen die de zussen kunnen hebben om hun broer aan te vallen, kunnen afwegen.

De zaak gaat volgende week vrijdag verder.

Waar gaat het proces ook alweer precies over?

Tijdlijn: hoe werd Willem Holleeder zo berucht?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl