Sjinkie Knegt op de Spelen van Pyeongchang
NOS SchaatsenAangepast

'Na teleurstellende Spelen zal Knegt een agressief WK rijden'

De Nederlandse shorttrackploeg werd op de Olympische Spelen getroffen door zo'n beetje elke denkbare emotie. Sjinkie Knegt moest genoegen nemen met slechts één medaille, maar Suzanne Schulting stuntte met goud op de 1.000 meter na een magistrale finale.

En ook op de aflossing was het 'jantje lacht, jantje huilt'. De mannen werden in de halve finales gediskwalificeerd en ook de vrouwen haalden de A-finale niet. Maar na winst in de B-finale en twee diskwalificaties in de A-finale ging de ploeg alsnog met brons naar huis.

Dit weekend staat Knegt weer op het ijs in het Canadese Montréal waar wordt gestreden om de wereldtitels. Of Schulting ook kan starten aan de WK is nog uiterst onzeker, de olympisch kampioene op de 1.000 meter is ziek. Later vandaag besluiten zij en bondscoach Otter of deelname mogelijk is.

Wat hebben Knegt en co nog in petto, drie weken na de Spelen? NOS-shorttrackspecialisten Joris van den Berg en Edwin Cornelissen nemen de kansen en verwachtingen voor het toernooi door.

Hoe belangrijk zijn deze WK nog, zo vlak na de Spelen?

"Voor de shorttrackers is dit een gigantisch groot kampioenschap", zegt Van den Berg, "want er zijn niet zo veel grote toernooien. Dit seizoen waren er vier wereldbekers, een Europees kampioenschap, de Olympische Spelen en nu dus de WK. Dat is het."

Cornelissen: "Bovendien stonden alle wedstrijden voor de Spelen in het teken van die Spelen. De wereldbekers waren kwalificatiemomenten en de EK een testmoment. Op deze WK wordt puur gestreden om de titels."

"Vier jaar geleden werden de Nederlandse mannen, uitgerekend in Montréal, wereldkampioen op de aflossing na een olympische teleurstelling", zegt Cornelissen. "Ze weten hoe het kan voelen om een paar weken na de Spelen de wereldtitel te pakken. Dat heeft het seizoen toen nog glans gegeven."

2014: sensationeel relaygoud na olympische deceptie

Voor Sjinkie Knegt volgden na de zilveren plak op de 1.500 meter drie diskwalificaties in Pyeongchang. Met welk gevoel gaat hij het ijs op?

"Ik verwacht een heel agressieve Knegt", zegt Cornelissen. "Volgens mij kan hij drijven op revanche, dat haalt het beste in hem naar boven. Dat maakt dit toernooi zo interessant."

"Knegt staat te popelen", weet Van den Berg. "Ik denk dat hij op het vliegveld van Seoul, vlak na de Spelen, al dacht: kom maar op met die WK. Hij wil het gezichtsverlies, want zo heeft hij dat ervaren, uitwissen."

Knegt heeft 'shorttrackalzheimer', zei bondscoach Jeroen Otter eens.

Joris van den Berg

"Zijn Spelen waren teleurstellend, ondanks het zilver, omdat hij meer finales had moeten rijden", vervolgt Van den Berg. "De andere internationale toppers, Sandór Shaolin Liu, Lim Hyo-jun en Samuel Girard reden drie, vier finales en pakten meerdere medailles. Dat zijn ook grote favorieten voor de wereldtitel."

Het olympisch toernooi werd uitgesmeerd over twee weken, de WK duren maar drie dagen. Wat betekent dat?

Van den Berg: "Knegt kan snel herstellen. Hij heeft, zo noemde bondscoach Jeroen Otter dat, 'shorttrackalzheimer'. Een teleurstelling kan hij binnen een kwartier weer vergeten om te vlammen op de volgende afstand."

"En Knegt is fysiek een van de sterksten en kan alle afstanden heel goed rijden. Het zijn vijftien ritten in drie dagen, veel schaatsers kunnen dat niet aan."

De hoofdprijs op deze WK is een allroundtitel, terwijl er op de Spelen alleen op individuele afstanden medailles verdeeld worden. Wordt er daardoor anders gereden?

Van den Berg: "Ja, er wordt iets voorzichtiger gereden omdat je een klassement rijdt. De eerste acht rijders op een afstand krijgen punten. Na de drie individuele afstanden, waar je trouwens ook wereldkampioen op kan worden, rijdt de topacht de superfinale. Daardoor moet je op een afstand soms met iets minder genoegen nemen en dat doe je op de Spelen natuurlijk niet. Daar is het alles of niks."

"Maar daar werd ook agressiever gejureerd", vervolgt Van den Berg. "Men wilde geen flater slaan, maar dat gebeurde uiteindelijk wel, want de jurybeslissingen duurden soms verschrikkelijk lang."

Cornelissen: "Ik ben wel benieuwd hoe de juryleden nu gaan beoordelen. Is er een nieuwe toon gezet qua strenger jureren? Er is de roep om het inzichtelijker te maken. Wilf O'Reilly, technisch directeur van de schaatsbond in het shorttrack, heeft gezegd dat de jury ook moet uitleggen waarom ze een penalty geven. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doorvoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl