'Inventief' drugs-postorderbedrijf met 3D-printers opgerold
De politie heeft een groep handelaren opgepakt die via het dark web vermoedelijk tienduizenden postpakketten met drugs over de hele wereld heeft verzonden. De vier verdachten vormden een online-postorderbedrijf voor drugs als lsd, xtc, cocaïne en mdma.
"Ze pakten het beslist op een inventieve manier aan", zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. Hij was bij de inval van dinsdag aanwezig, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Toen werden drie mannen op heterdaad betrapt.
Een 32-jarige en een 50-jarige Amsterdammer waren samen met een 48-jarige man uit Werkendam op hun computer ingelogd op het dark web, toen de politie in Amsterdam vier woningen en een bedrijf binnenviel. "Een van de woningen was keurig als kantoor ingeruimd. Daar kwamen de orders binnen. Op een andere locatie werden de drugs netjes ingepakt."
De politie trof op de computers verzendlijsten aan met daarop duizenden namen en adressen van vermoedelijke kopers de afgelopen jaren. Drie auto's werden in beslag genomen, evenals een vuurwapen, grote hoeveelheden drugs en bitcointegoeden.
3D-printers en dubbele bodems
Een man uit Amsterdam werd dezelfde dag in een loods in Werkendam betrapt bij enkele 3D-printers, die volgens de politie verpakkingsmateriaal voor de drugs produceerden. Zoals make-up- en computerspeldoosjes of inktcartridges met een dubbele bodem. "Net alsof het een poederdoos was, ging het voorzien van bedrijfsnaam in een envelop."
Zo werden de drugs verstopt en opgestuurd naar onder meer Australië, Singapore en Nieuw-Zeeland. "En in veel gevallen lukte het om het zonder problemen bij de besteller af te leveren", zegt Aling.
De vier bleken in het verleden op de darkwebsite Hansa Market drugs te hebben aangeboden onder de naam DougHeffernan. De illegale handelsplaats Hansa werd vorig jaar mei overgenomen door de politie, die de site een maand lang in de lucht hield om drugskopers en -verkopers op te sporen. DougHeffernan was een van de grootste aanbieders van onder meer cocaïne, xtc en mdma.
Hoe de politie Hansa overnam, zie je in deze video van Nieuwsuur:
Nadat Hansa uit de lucht was gehaald, achterhaalde de politie de identiteit van de personen achter DougHeffernan. Maar omdat veel handelaren na de politieactie bang waren te worden ontdekt, verdween DougHeffernan met veel andere aanbieders van het dark web. De verdachten leken hun handel volgens de politie te hebben stilgelegd.
Na een aantal maanden doken er op de marktplaats Dream Market echter nieuwe aanbieders op. Ook die accounts zijn deze week dus door de politie opgerold.