NOS NieuwsAangepast

Koraal bij Saba in opvallend goede staat

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Wetenschappers van de universiteit in Wageningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben bij Saba een groot koraalrif onderzocht en concluderen dat het in een opvallend goede staat is. De Sababank ligt ten zuiden van de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee.

Eind vorig jaar vertrok vanaf Texel een Nederlands expeditieschip dat zeven maanden lang onderzoek doet naar de oceanen. De Pelagia heeft onderzoeksapparatuur aan boord om meer kennis te vergaren over de oceanen.

"Eindelijk positief nieuws", zegt onderzoeker en ecoloog Erik Meesters. Hij leidde de expeditie naar de Sababank. "We zijn eigenlijk alleen maar gewend dat het koraal achteruit gaat. Deze vondst is dus heel bijzonder."

Supergezond

Grote richels begroeid met zachte en harde koralen vertonen volgens Meesters een schoonheid die doet denken aan de koraalriffen van 50 jaar geleden toen het verbleken van koralen door te warm zeewater nog niet bestond. "De koralen hebben geen enkele vorm van beschadiging en zien er supergezond uit. Dit geeft ons weer wat hoop dat er misschien meer van zulke gebieden zijn waar koralen het nog steeds goed doen."

Het ontdekte rif is ruim tien kilometer lang en een kilometer breed. "We troffen koraal aan tot op een diepte van 107 meter", zegt Meesters. We dachten dat we de Sababank wel kenden, maar we weten ook dat grote stukken nog nooit zijn onderzocht."

Een computeranimatie van de Sababank

Het team van Wageningen University & Research onderzocht in totaal tien plekken op de Sababank. "Op de meeste locaties gaat het slecht met het koraal. We denken dat dat komt door klimaatverandering. We weten niet of dit koraal zo mooi is omdat het geen last heeft gehad van warmere periodes of omdat het zich sneller herstelt op deze plek. Daarvoor is meer onderzoek nodig."

Een van de onderzoekers op een boot in de Caribische Zee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl