NOS Nieuws

Opnieuw evacuaties uit Oost-Ghouta, maar het schiet niet op

25 mensen die dringend medische zorg nodig hebben zijn geëvacueerd uit de zwaar belegerde regio Oost-Ghouta bij de Syrische hoofdstad Damascus, meldt de Syrische staatsomroep.

De evacuaties schieten niet erg op. Gisteren konden zo'n 150 patiënten en hun gezinnen weg uit Oost-Ghouta. Maar er is een lijst van ruim 1000 mensen die dringend medische zorg nodig hebben en eigenlijk weg moeten. 72 van hen zijn er slecht aan toe.

Het Syrische leger wil het gebied heroveren op de oppositie. Oost-Ghouta is nu als het ware gesplitst, waardoor sommige steden, zoals Douma en Harasta, afgesneden zijn van de rest van het gebied. In Harasta zijn 20.000 mensen verstoken van elke medische zorg.

Nieuw hulpkonvooi

Er is grote nood onder de bevolking van Oost-Ghouta, zeggen hulporganisaties. Sinds half februari zijn naar schatting meer dan 1100 burgers omgekomen. Het gebied wordt aanhoudend gebombardeerd, waarbij de Syrische luchtmacht het de laatste dagen vooral op de stad Kfar Batna heeft voorzien.

De hulporganisatie Witte Helmen heeft een video verspreid waarop is te zien hoe reddingswerkers daar tussen de puinhopen proberen overlevenden van een bombardement te vinden. Doordat er maar bommen blijven vallen, kunnen ze de doden niet weghalen.

Het is de bedoeling dat er morgen weer een hulpkonvooi van 25 vrachtwagens naar Oost-Ghouta gaat om voedsel en medicijnen te brengen. Vorige week ging er voor het eerst een konvooi naar het gebied, maar het leger verbood toen het transport van medische hulpmiddelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl