Merkel herkozen als bondskanselier

Aangepast
Merkel krijgt bloemen na haar herverkiezing AFP

Angela Merkel is in het Duitse parlement herkozen als bondskanselier. Het wordt haar vierde termijn als regeringsleider in Duitsland.

Een krappe meerderheid van 364 parlementariërs stemde voor de benoeming van Merkel. Ze kreeg slechts 9 stemmen meer dan nodig waren voor herverkiezing. 315 Bondsdagleden stemden tegen, 9 mensen onthielden zich van stemming.

Merkels CDU heeft een coalitie gevormd met zusterpartij CSU en de sociaaldemocratische SPD. De coalitie heeft 399 van de 709 zetels in de Bondsdag. De samenwerking kwam tot stand na maandenlange onderhandelingen.

Enthousiasme

Het enthousiasme voor de herverkiezing van Merkel is bij de parlementariërs duidelijk een stuk minder dan de vorige keer, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. Merkel kreeg vanochtend een mager applaus van de SPD-leden na de benoeming. De parlementariërs van oppositiepartij AfD bleven zelfs demonstratief zitten.

In 2013 kreeg Merkel nog 74 procent van de Bondsdag achter haar, dit keer steunde 53 procent haar herverkiezing. De coalitie had toen wel meer zetels in handen.

STER Reclame