In samenwerking met
L1mburg

Burgemeester Voerendaal op 3 meter afstand met wapen bedreigd

Burgemeester Voerendaal: 'Iemand stapte met een bivakmuts en vuurwapen op mij af'

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal is twee weken geleden bedreigd met een vuurwapen. Houben was net van huis weggereden, toen een gemaskerde man uit de struiken de weg op stapte en een wapen op hem richtte. De burgemeester sloeg daarop op de vlucht.

Het gaat prima met hem, zegt de VVD'er tegen 1Limburg. "Het was heel raar, zoiets verwacht je in een film. Het was een beetje surrealistisch, maar ik wist wel meteen dat het een heel ernstige zaak was. Het schijnt zo te zijn dat je dan kunt bevriezen, vechten of vluchten. Ik heb een goed heenkomen gezocht."

De man kwam op een splitsing op hem af. Hij stond op een afstand van 3 meter. "Dan weet je dat het op jou is gericht. Er is hier in Voerendaal natuurlijk het nodige gebeurd met woonwagenbewoners. Maar het is speculeren wat erachter kan zitten."

Vinger aan de trekker

Volgens de Limburgse gouverneur Bovens is het de ergste bedreiging van een burgemeester in Nederland. "Dat denk ik ook", zegt Houben daarover. "Hij hoefde alleen nog maar zijn vinger naar achteren te trekken." Maar Houben is niet "door zijn hoeven gezakt." Hij is naar eigen zeggen vandaag weer "lekker gaan werken".

De dader heeft volgens justitie waarschijnlijk twee uur staan wachten voor hij de weg op stapte. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemt het in De Limburger verschrikkelijk dat Houben is bedreigd. Ze heeft hem telefonisch gesproken en is blij dat hij aangifte heeft gedaan.

Ook premier Rutte vindt het vreselijk nieuws. Hij heeft er respect voor dat Houben doorgaat met "het heel stevig aanpakken van de criminaliteit". Daardoor kunnen Nederlanders volgens de VVD-partijleider zien dat 'de huifkarren van de politiek in een cirkel staan'. "Mensen moeten weten dat wij aan de kant staan van de burgers die het goede willen en tegenover de mensen die de samenleving willen ondermijnen". Rutte reageerde op campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden.

Auto in brand

In Voerendaal werd vorig jaar de auto van een wethouder in brand gestoken. Destijds zijn al extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Die worden nu licht opgeschaald, schrijft De Limburger.

Vorig jaar werden twee broers die op een woonwagenkamp woonden weggestuurd vanwege een huurachterstand en verdenkingen van criminele activiteiten. Destijds zei Houben dat de mannen meermaals wethouders en gemeenteambtenaren hadden bedreigd. Hij zei ook dat alles erop wees dat de twee woonwagenbewoners betrokken waren bij de autobrand.

In 2017 werd in Voerendaal drie keer opgetreden tegen onder meer een xtc-lab bij een autohandel en drugs- en wapenvondsten op twee woonwagenkampen. Of er een verband is tussen criminele activiteiten op de woonwagenkampen en de bedreiging kan het OM nog niet zeggen.

Advertentie via Ster.nl