NOS NieuwsAangepast

Facebook probeert het weer: 'nieuws krijgt eigen plek in videodienst'

Facebook Watch, de videodienst van het sociale netwerk die vorig jaar in de VS werd gelanceerd, krijgt een speciale nieuwssectie. Dat meldt nieuwssite Axios. Facebook bevestigt dat er gesprekken gaande zijn met "diverse potentiële partners" die in de beginfase zouden verkeren.

Het gaat volgens Axios om een combinatie van traditionele media, denk aan The New York Times of CNN, en nieuwe media, bijvoorbeeld BuzzFeed. Het is de bedoeling dat zij voor het platform video's gaan maken van ten minste drie minuten.

Afgaande op eerdere afspraken met uitgevers is de kans groot dat Facebook betaalt voor deze producties.

Zo ziet Facebook Watch er in de VS uit

Het is niet de eerste keer dat Facebook samenwerkt met nieuwsorganisatie. De vorige keren vielen de resultaten tegen. Zo deed Facebook met Instant Articles pogingen om uitgevers direct op het platform te laten publiceren. Net als nu deden in eerste instantie gevestigde media mee, maar uiteindelijke zagen die er onvoldoende meerwaarde in.

Hetzelfde gold voor Facebook Live. Onder meer BuzzFeed en The New York Times werden betaald om te experimenteren met de streamingfunctie. Waarbij het hoogtepunt (of dieptepunt, afhankelijk van hoe je het bekijkt) de livestream was - vanuit de redactie van BuzzFeed - waarin redacteuren testten hoeveel elastiekjes er nodig waren om een meloen te laten ontploffen.

Volgens Axios wil Facebook de nieuwssectie deze zomer lanceren. Het is nog onduidelijk wanneer de functie naar Europa en naar Nederland komt.

Daarbij wil het platform ook experimenteren met wat voor video's wel en niet werken. De nieuwssite ziet de stap van Facebook als een manier om te zorgen voor meer "waardevolle interactie". Dat is sinds begin dit jaar een 'kernbegrip' voor Facebook. Begin januari maakte het bedrijf bekend dat het nieuwsoverzicht op de schop gaat. De - soms grote - hoeveelheid berichten van nieuwsorganisaties en andere pagina's moesten plaats gaan maken voor meer berichten van vrienden en familie.

Met waardevolle interactie bedoelt het bedrijf dus met name contact met je naasten, al is het onduidelijk hoe het platform meet wanneer iets wel of niet waardevol is.

Nepnieuws op Facebook

Daarnaast moet de aankondiging ook in het licht worden gezien van Facebooks problemen rond nepnieuws. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen ligt het bedrijf onder voor het verspreiden van nepnieuws. Sinsdien heeft het een aantal maatregelen genomen, waaronder het aannemen van fact-checkers. In hoeverre dit echt helpt blijft de vraag, Facebook is volgens de controleurs vaag over de impact.

Wat is nou eigenlijk nepnieuws?

Gisteren presenteerde de Nederlandse professor Madeleine de Cock Buning een rapport over hoe Brussel desinformatie moet bestrijden. Een van de aanbevelingen was dat techplatforms meer data moeten delen met onderzoekers. Ook moet het voor gebruikers duidelijker worden wat gesponsorde berichten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl