Rex Tillerson en Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken Tillerson

President Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, ontslagen. Hij wordt opgevolgd door CIA-baas Mike Pompeo.

Trump bevestigt het nieuws op Twitter, na berichtgeving van The Washington Post. Trump zou Tillerson (65) afgelopen vrijdag hebben gevraagd op te stappen. Tillerson, die topman bij oliemaatschappij Exxon Mobil was, kwam daarop eerder terug van een reis naar Afrika, meldt de krant.

Volgens een hoge functionaris van het ministerie heeft Trump Tillerson niet verteld waarom hij is ontslagen. Tillerson zou zelf hebben willen aanblijven.

Trump: Rex en ik verschilden van mening

In een tweet bedankt Trump Tillerson voor zijn diensten en spreekt hij het vertrouwen uit in Pompeo. De laatste wordt bij de CIA vervangen door Gina Haspel, die vice-directeur was bij de inlichtingendienst. Haspel wordt de eerste vrouw die leiding gaat geven aan de CIA. "Een historisch moment", aldus Trump in een verklaring.

Het ontslag van Tillerson hing al maanden in de lucht. Bronnen bij het Witte Huis vertellen The Washington Post dat Trump vanwege aankomende gesprekken met Noord-Korea en een reeks belangrijke internationale handelsoverleggen nu heeft gekozen voor een nieuwe minister op het State Department.

Vorig jaar was er ophef omdat Tillerson Trump een moron (een idioot) zou hebben genoemd. Journalisten die hem dat voorlegden, kregen geen expliciete ontkenning dat hij dat woord had gebruikt. Trump reageerde door te zeggen dat als Tillerson dat inderdaad had gezegd ze hun IQ-scores maar eens moesten vergelijken. "En ik kan je zeggen wie er wint."

Geregeld werd Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken door Trump gepasseerd. Ook was soms duidelijk dat de twee niet op één lijn zaten. Kort voor zijn ontslag zei Tillerson dat Rusland achter de aanval op de in Engeland vergiftigde dubbelspion zit.

Een woordvoerder van het Witte Huis weigerde daarna Rusland expliciet te noemen en zei alleen dat de aanval schandalig is en dat de VS bondgenoot Groot-Brittannië steunt in het onderzoek. Na het ontslag zei Trump overigens zelf dat de VS "Rusland of wie dan ook" zal veroordelen als duidelijk is wie achter de aanval zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl