Een jongetje kijkt uit het raam van een bus die hem moet evacueren uit Douma
NOS NieuwsAangepast

Syrische burgers verlaten 'de hel op aarde'

Tientallen burgers uit de belegerde Syrische enclave Oost-Ghouta hebben het gebied verlaten via een corridor. Dat melden de Syrische staatstelevisie en Russische media. Een woordvoerder van VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura bevestigt dat een evacuatie-operatie gaande is, maar kon om veiligheidsredenen geen details geven.

Op beelden van een Syrische tv-zender waren ouderen, vrouwen, kinderen en gewonden te zien. Volgens het Syrische leger worden de gewonden naar Damascus gebracht om daar in ziekenhuizen verpleegd te worden.

Syrische burgers verlaten rebellengebied Oost-Ghouta: 'we zijn gebroken'

Ook het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat de ontwikkelingen in het land vanuit Engeland via een lokaal netwerk volgt, bericht dat gewonden en zieken worden geëvacueerd.

Staakt-het-vuren mislukt

Oost-Ghouta, dat ten oosten van Damascus ligt, is in handen van een tweetal rebellengroeperingen. Het Syrische leger begon een paar weken geleden aan een offensief om het gebied te heroveren. Er wonen zo'n 400.000 mensen, die geen kant op kunnen.

Afspraken binnen VN-verband voor een staakt-het-vuren zijn tot dusver niet nagekomen. De afgelopen paar weken zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties meer dan duizend inwoners van Oost-Ghouta omgekomen. Door de opmars van het Syrische leger is het gebied inmiddels gesplitst.

In Oost-Ghouta zijn grote tekorten voedsel en medicijnen en schuilen voor de bombardementen wordt bemoeilijkt doordat schuilkelders door bombardementen zijn ingestort. In Douma, de grootste stad van Oost-Ghouta, slapen families op straat, zeggen de lokale autoriteiten. VN-secretaris-generaal Guterres sprak eerder van "de hel op aarde" toen hij sprak over Oost-Ghouta.

Kinderen verzamelen hout in Douma, Oost-Ghouta

De jongste evacuatie zou tot stand gekomen zijn door bemiddeling van Rusland, een belangrijke bondgenoot van president Assad, die ook actief betrokken is bij de militaire operatie. Het Syrische bewind rechtvaardigt de aanhoudende bombardementen met het argument dat Oost-Ghouta een broeinest van terroristen is.

In Oost-Ghouta zijn twee extremistische groeperingen actief, Jaish al-Islam (Leger van de Islam) en Faylak al-Rahman, die ook elkaar bevechten. Rusland zou met de eerstgenoemde groepering een akkoord hebben gesloten. De groeperingen blokkeerden tot dusver de evacuatie van burgers. Zo zijn er berichten dat mensen op de vlucht zijn doodgeschoten door sluipschutters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl