Thijs Zonneveld, Yoeri van den Busken en Sebastiaan Timmerman
NOS SportAangepast

'Ajax is een hondje dat zichzelf steeds in de staart bijt'

Thijs Zonneveld kan er met zijn hoofd niet bij. De journalist van het AD reageert vol ongeloof op de voordracht van Danny Blind als lid van de raad van commissarissen (rvc) van Ajax. "Het is alsof ze lootjes trekken welke oud-voetballer met nog een groter ego en nog meer frustratie oorlog komt maken. Het is een eindeloze richtingenstrijd, dit wordt weer een afslachting", zegt een opgewonden Zonneveld in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

Maar hoe zat de relatie tussen Blind en Ajax ook alweer in elkaar? Zonneveld schetst de situatie: "Blind kwam ooit met het plan om Louis van Gaal algemeen directeur te maken en hij zou zelf technisch directeur worden. Maar daar stak Johan Cruijff een stokje voor, die stelde Marc Overmars en Edwin van der Sar aan."

"En nu moet Blind die twee mannen gaan controleren in de rvc. Hoe verzin je het? Ajax is een hondje dat zichzelf steeds in de staart bijt."

Zonneveld over Blind: Ajax moet niet steeds in hetzelfde vijvertje vissen

Toch zit er in de voordacht van Blind wel enige logica, merkt freelance voetbaljournalist Yoeri van den Busken op. "Voor de functie die hij moet gaan bekleden heb je iemand nodig die de club door en door kent, inclusief alle politieke spelletjes en de stromingen die er zijn."

"Een rvc moet eigenlijk anoniem zijn en op afstand toezicht houden", vervolgt Van den Busken, "maar bij Ajax is het altijd voorpaginanieuws, daar ga je al mee de mist in."

Intussen raast Zonneveld nog even door. "Ajax is een ontzettend naar binnen gekeerde club die zich op het verleden richt. Het is de rijkste club van Nederland, maar heeft relatief weinig succes. Het zou heel goed zijn om een keer naar andere ploegen of andere sporten te kijken, in plaats van oud-spelers op te vissen uit je eigen vijvertje."

'Kramer had het geloof gewoon niet'

In het Sportforum kwam ook de onverwachte nederlaag van Sven Kramer op de WK allround te sprake. Kramer, die sinds maart 2006 geen allroundtoernooi meer had verloren waar hij aan de start verscheen, kwam in het klassement niet verder dan plaats vier. Op de tien kilometer bleek hij zelfs niet bij machte het zijn concurrenten nog maar enigszins moeilijk te maken.

"Het deed wel een beetje pijn om Kramer zo te zien rijden", zegt NOS-schaatsverslaggever Sebastiaan Timmerman. "We dachten: Kramer gaat rijden alsof het de dood of de gladiolen wordt, maar hij kwam er geen moment aan te pas."

'De kwetsbaarheid van Sven Kramer komt steeds meer naar boven'

"Je zag dat hij nergens het geloof nog had", zegt Zonneveld. "Er is gewoon echt iets goed mis. Dat is of conditioneel of het zit in zijn linkerbeen of het is een mentaal probleem. Waarschijnlijk is het een combinatie van die dingen. Vaak geven sporters veel eerder op als ze twijfels hebben. Je ziet dat Kramer het niet meer aandurft om echt door te trappen, dat bleek op de Spelen ook al."

Maar wat is er dan met Kramer aan de hand? "Ik denk serieus dat hij het niet weet", zegt Zonneveld. "Op de Spelen hebben we het er lang over gehad met zijn coach Jac Orie en dat is niet iemand die spelletjes speelt.

Kramer moet toegeven dat hij veel kwetsbaarder is dan hij zou willen zijn. Dat is een grote stap voor hem.

Thijs Zonneveld

"Waarom laat hij dat nou niet uitzoeken'?", vraagt Van den Busken zich af. "Het zit niet in zijn bloedwaarden, dat hebben ze al lang gecontroleerd", zegt Zonneveld. "Maar Kramer probeert niet kwetsbaar te zijn, hij wil het alfa-mannetje zijn en de tegenstanders een beetje intimideren."

"Misschien moet hij nu wel toegeven dat hij heel veel kwetsbaarder is dan hij zou willen zijn", vervolgt Zonneveld. "Dat is volgens mij voor hem zelf wel een grote stap. De kwetsbaarheid komt nu steeds meer naar boven."

BMX'er Van Gorkom gaat vooruit

In het Sportforum staan de gasten ook stil bij de situatie van BMX'er Jelle van Gorkom. De winnaar van olympisch zilver in Rio reed begin dit jaar tijdens een training op een veiligheidsketting, die niet meer over de baan had mogen hangen.

Van Gorkom lag twee weken in coma, maar heeft inmiddels zijn eerste stappen gezet en ook zijn spraakvermogen is verbeterd. Maandag werd bekend dat hij het ziekenhuis heeft verlaten en is verhuisd naar een revalidatiecentrum.

Zonneveld: "Ik had niet verwacht dat hij überhaupt tot hier zou komen, want er was in het begin heel weinig communicatie mogelijk. Een aantal mensen op Papendal was heel erg bezorgd."

Koude rillingen bij gasten Sportforum door situatie Van Gorkom

"Maar ik vraag me echt af of deze jongen ooit nog gaat sporten. En moet het ook wel?", vraagt Zonneveld zich af. "Hij heeft nu voor de tweede keer in coma gelegen. Sommige mensen worden nooit meer helemaal zichzelf en staan heel anders in het leven na zoiets. Van Gorkom is zo dicht bij de dood geweest...."

Timmerman, naast schaatscommentator ook wielercommentator, sluit zich daarbij aan. "Het lijkt me inderdaad het belangrijkste dat hij weer zo normaal mogelijk kan functioneren. Ik vind het wel bizar om te horen dat hij wel 'bij kennis' was, maar opgesloten zat in zijn eigen lichaam", zegt Timmerman naar aanleiding van de reactie van bondscoach Bas de Bever in de uitzending. Die vertelde over het herstel van Van Gorkom.

Timmerman: "Wat een bevrijding moet het dan zijn om weer een paar woorden te kunnen spreken. Daar krijg ik het echt koud van."

"De familie van Nouri zou hier een moord voor doen", zegt Van den Busken. "Als familie zit je zo lang naast een bed, te hopen dat dit gebeurt. Het zijn andere omstandigheden, maar wel met hetzelfde verhaal. Alle vooruitzichten zijn kapot, dat is echt bizar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl