Geweld tegen politiemensen: 'Mensen accepteren geen gezag meer'

time icon Aangepast
ANP

"Beseft iedereen wel dat we richting een maatschappelijk probleem aan het groeien zijn?" Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP is somber over het geweld tegen politiemensen, zoals afgelopen weekend. "Men accepteert autoriteit niet meer."

Het geweld van afgelopen weekend was volgens Van de Kamp geen uitzondering. "Mensen gaan uit, er zijn drank en verdovende middelen in het spel en dan keert zich soms een hele groep tegen de politie. Dat is dit weekend een paar keer gebeurd. En een paar keer per jaar hebben we zo'n weekend."

In Gouda reed een auto in op een agent. De vrouw werd wel geraakt, maar raakte niet gewond. Ook in Den Haag was het raak; een 35-jarige dronken Rotterdammer werd aangehouden voor openbare dronkenschap, maar verzette zich hevig. Hij trapte een agent hard tegen een knie.

In Amersfoort liep een agente een hersenschudding en verwondingen aan haar gezicht op, doordat een man van 21 haar in een wurggreep hield. Drie andere agenten raakten gewond aan schouder, rug, nek en been. Later het weekend raakte een ambulance beschadigd doordat er een fiets tegenaan werd gegooid.

Ook de wurgpoging in Amersfoort was volgens Van de Kamp niet echt uitzonderlijk. "Dit geval haalt nu door allerlei redenen stevig de media, maar het is dit jaar al vier of vijf keer gebeurd dat ze proberen agenten te verwurgen." In zijn algemeenheid neemt volgens Van de Kamp de ernst van de incidenten toe.

Tussen de 15 en 20 per week

Zijn collega-voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, Jan Struijs, schat dat er wekelijks tussen de vijftien en twintig politiemensen gewond raken "door allerlei toestanden, ook achtervolgingen en zo. Dat aantal blijft onveranderd veel te hoog".

De NPB-voorzitter noemt als factor die van invloed kan zijn op geweld tegen de politie drugsgebruik. "Of juist een tekort daaraan. Wie geen drugs kan scoren, wordt soms erg agressief. Ook gaat het bij evenementen vaker mis en nu het buiten minder koud wordt, zijn er nu eenmaal meer mensen op straat."

Preventie

Struijs is blij met de toezegging van het Openbaar Ministerie dat de dader een gepaste straf tegemoet kan zien. ACP'er Van de Kamp betwijfelt of strenger straffen wel de oplossing is. "Het OM vraagt al wel hogere straffen, maar het liefst willen we niet in zo'n situatie terechtkomen. We moeten meer kijken naar preventie."

STER Reclame