Langeveld pleit voor nóg kleinere ploegen in koers

Aangepast
Sebastian Langeveld (in het roze) tijdens Omloop het Nieuwsblad ANP Pro Shots

Het wielerseizoen is al een maand of twee onderweg en daarin is een nieuwe regel voor de ploegen van kracht. Ze mogen dit jaar namelijk niet acht, maar zeven renners per wedstrijd opstellen. Daartoe besloot de UCI vorig jaar om de veiligheid in het peloton te vergroten.

Het verschil is volgens Sebastian Langeveld goed merkbaar, met name op tactisch vlak. "Hoe minder renners, hoe moeilijker de koers te controleren is", zei hij na Parijs-Nice, waarin hij 57ste werd. "In het peloton merk je dat de ploegen meer moeten nadenken over hoe ze hun manschappen neerzetten."

"Het komt natuurlijk ook de veiligheid ten goede. Zeker als je met zeven man per se bij elkaar wilt blijven rijden."

Nog verder terugbrengen tot zes man?

Langeveld juicht de nieuwe regel dan ook toe. En hij wil zelfs nog wel een stapje verder gaan. Wat hem betreft, zou er nog wel een renner af kunnen. "Van mij mag het naar zes man. Dat doen ze in de Ronde van Engeland al een paar jaar. Dan krijg je geweldige koerssituaties", aldus Langeveld.

"Sprintersploegen moeten controleren, maar ook hun sprinttrein intact houden. Met zes man is dat nog veel moeilijker. Dat is voor de kijker en aanvallende renners interessant."

In de grote ronden - de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta a España - zullen de teams dit jaar wel uit acht renners bestaan, maar ook dat is er een renner minder dan voorheen.

STER Reclame