Klaver in actie tegen loonsprong ING-topman: 'Kan niet blijven bij verontwaardiging'
GroenLinks werkt aan een spoedwet om de salarisverhoging van ING-topman Hamers tegen te houden. Dat heeft fractievoorzitter Klaver gezegd in Buitenhof. Hij riep alle partijen van links tot rechts op de wet te steunen.
De raad van commissarissen wil Hamers een salarisverhoging geven van meer dan 50 procent, tot drie miljoen euro per jaar. Volgens ING verdient de topman ten opzichte van zijn collega's bij andere grote Europese bedrijven veel te weinig.
Met de spoedwet van GroenLinks zouden zogenoemde systeembanken voor salarisverhogingen van bestuurders eerst goedkeuring moeten krijgen van de minister van Financiën. Bovendien moeten de "sluiproutes" waarmee de topmensen naast hun salaris extra geld krijgen worden afgesloten, vindt de partij.
Klaver wil dat de wet uiterlijk vrijdag af is, zodat hij voor spoedadvies naar de Raad van State kan. De wet zou aangenomen moeten zijn voor de aandeelhoudersvergadering van ING op 23 april.
Steun
De SP steunt het voorstel van GroenLinks, zegt Kamerlid Leijten desgevraagd. "Breder zouden we willen zien dat topbestuurders gewoon onderdeel van het loongebouw worden zodat ze dezelfde loonsverhoging krijgen als het personeel." De ING-medewerkers kregen in hun cao een loonsverhoging van 1,7 procent.
De PvdA laat weten graag met GroenLinks samen te werken aan de spoedwet. Die partij had al aan de minister van Financiën gevraagd of de ING nog wel huisbankier van de staat kan blijven.
Een goed moment om verder aan te scherpen waar eerder nog geen meerderheid voor was.
PVV-leider Wilders zegt de wet te steunen omdat "het gegraai" moet stoppen. "Niet goedschiks dan maar kwaadschiks via wetgeving." Ook de Partij voor de Dieren vindt het een "prima plan". "Een goed moment om verder aan te scherpen waar eerder nog geen meerderheid voor was", zegt Kamerlid Van Raan.
De VVD zegt nog geen inhoudelijke reactie op het plan van GroenLinks te willen geven. De partij is in afwachting van de precieze wettekst.
Politiek onbegrip
Donderdag sprak de Tweede Kamer zich in een motie vrijwel unaniem uit tegen de loonsverhoging. Alleen het Forum voor Democratie stemde anders. Verschillende politici brachten in herinnering dat ING in 2008 nog tien miljard euro staatssteun nodig had. Daarmee werd voorkomen dat de systeembank kon omvallen en zo grote problemen zou veroorzaken voor de economie.
Minister Hoekstra (CDA) noemde de loonsverhoging "buitensporig" en zei dat die het vertrouwen in de bankensector geen goed deed.
ING vindt dat er niets mis is met de beloning van Hamers. "Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald", zei president-commissaris Van der Veer eerder deze week in Het Financieele Dagblad.
"De staat hebben we jaren geleden al terugbetaald met heel veel rente", lichtte Van der Veer later in een interview met de NOS toe. "We willen winnen in Europa en daar heb je heel sterk leiderschap voor nodig." De vergoeding van Hamers is volgens hem alleszins eerlijk.
Spoedwet
Hoewel het woord vaker gebruikt wordt, bestaat een spoedwet in juridische zin eigenlijk niet. De wet moet de normale procedure door. Toch zou Klavers deadline van 23 april gehaald kunnen worden, als de Tweede en Eerste Kamer en de Raad van State besluiten er vaart achter te zetten, verwacht staatsrechtdeskundige Jit Peters. "Als iedereen eraan wil meewerken om dit met de grootste spoed te doen, kan dat", zegt Peters. "In crises is de Raad van State zelfs bereid 's nachts te vergaderen." Het zou volgens hem wel schelen als het kabinet het voorstel steunt. Vooralsnog hebben de regeringspartijen nog niet laten weten of zij het voorstel steunen.
Peters wijst er wel op dat het voorstel, zelfs als de wet er op tijd doorheen komt, mogelijk niet meer van invloed zal zijn op de loonsverhoging voor Hamers. "Dat moet dan met terugwerkende kracht. Dat is wel een juridisch probleem."