CU-Kamerlid Carla Dik-Faber
NOS NieuwsAangepast

CU-Kamerlid en D66-Europarlementariër zijn Groenste Politicus

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy zijn uitgeroepen tot de Groenste Politicus 2017. Dat gebeurde vanochtend in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

Directeur Marc van den Tweel van organisator Natuurmonumenten zegt dat de natuur alleen vergroend kan worden als natuur- en landbouwdossiers in Den Haag en Brussel in handen komen van politici van topklasse. "En dat zijn Dik-Faber en Gerbrandy. Inspirerend, volhardend en diplomatiek brengen zij een natuurvriendelijke landbouw dichterbij."

Lange adem

De jury bestaat uit journalist Ferry Mingelen, bioloog Jelle Reumer en Natuurmonumenten. De jury noemt Gerbrandy een man van de lange adem, die al jaren werkt aan een betere natuurbescherming door Europa. "En als hij bijt, laat hij niet meer los. Hij werkt vanuit het Europees Parlement aan vergroening van het Europese landbouwbeleid, herstel van biodiversiteit en een verbod op het landbouwgif glyfosaat."

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy

Ook over Dik-Faber heeft de jury lovende woorden. "Boeren en natuurbeschermers kunnen niet zonder elkaar. Begrip voor elkaars werk is nodig. Dik-Faber brengt met concrete voorstellen de sectoren bij elkaar, door eerlijke prijzen voor voedsel en beloningen voor boeren die zich inspannen voor koeien in de wei of weidevogelbeheer. Maar ook voor innovatie en onderzoek naar landbouw met minder bestrijdingsmiddelen. Geen gedeelde eer, maar dubbel zoveel eer voor deze winnaars."

Het is de tiende keer dat Natuurmonumenten de verkiezing organiseert. Dit jaar waren opvallend veel wethouders en burgemeesters genomineerd, zegt Van den Tweel. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff ging bij de vorige editie met de prijs naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl