NOS NieuwsAangepast

Alleen met baby op zoek naar een huis, dat lukt nauwelijks in Purmerend

Een sociale huurwoning zit er niet in omdat ze pas vier jaar ingeschreven staat, particuliere huur is te duur en dus moet ze kopen. Maar ook dat lukt niet. Sarah van Halderen (35) zit met de handen in het haar. Ze is alleenstaand, heeft een baby van zeven maanden en haar huidige woning wordt binnenkort gesloopt.

Het liefst zou ze in Purmerend wonen, omdat ze daar werkt. Het aanbod in haar prijsklasse is krap, maar Van Halderen heeft een baan en kan wat geld lenen van kennissen. Toch lukt het niet om een woning te bemachtigen. "Ik ga bezichtigingen af maar er wordt zoveel overboden, dat het buiten mijn budget komt te liggen."

Een baan, een kind maar geen woning

Purmerend is een van de vele steden waar gemeenten naarstig op zoek zijn naar nieuwe plekken om te bouwen om dit probleem op te lossen. Bekijk hier hoe het in jouw gemeente gaat.

Geen hulp

Ook buiten Purmerend lukt het niet voor Van Halderen. "Laatst was ik in Wormerveer in een huis, dat was best een aardige woning. Ik heb toen 8000 euro overboden en ben het toch niet geworden. Omdat ik soort van hopeloos was omdat er niets lukte, heb ik op de achterkant van het biedingsformulier de situatie uitgelegd. Dat ik een kindje heb en alleen ben. Dat heeft ook niet gewerkt. Maar goed, ik snap ook dat mensen voor het geld gaan en niet denken: we helpen haar."

Van Halderen hoopt dat de gemeente werk maakt van het beschikbaar stellen van koopwoningen in een lager segment. "Ik heb een baan, ik heb gestudeerd, maar ik kan geen kant op. Ik heb er veel stress van."

Roy Eveleens en Dominique Miedema willen gaan samenwonen. Ook zij vinden maar moeilijk een huis in de Noord-Hollandse stad. Ze zouden ook in Almere willen wonen, maar een zoektocht van anderhalf jaar heeft tot nu toe niets opgeleverd. "Als je ziet dat een huis te koop staat, gaat het vaak ver boven de vraagprijs weg."

Niets in prijsklasse

De twee hebben allebei een vaste baan en zoeken voor een bedrag van zo'n 225.000 euro. Het liefst zou Roy in Amsterdam wonen, maar hij moest dat idee al snel laten varen. "Een eengezinswoning binnen Amsterdam is in onze prijsklasse niet te vinden. Als je al iets vindt, is het een soort bouwproject."

De twee zoeken nu samen met een aankoopmakelaar naar een huis en kijken nauwelijks nog op sites als Funda. "Het is jammer dat bijna alle huizen die daarop staan eigenlijk al verkocht zijn", zegt Dominique. Bij voorkeur wil ze trouwens in Almere wonen. "Daar zie je toch wel meer nieuwbouwhuizen. En dat is toch wel wat wij het liefste willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl