Eurocommissaris Malmström, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Lighthizer en de Japanse minister Seko

EU: procedure om Amerikaanse importtarieven te ontlopen onduidelijk

De EU moet worden uitgezonderd van de importtarieven op staal en aluminium die president Trump wil opleggen, maar de procedure om dat voor elkaar te krijgen is onduidelijk. Eurocommissaris Malmström heeft dat getwitterd na overleg met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger over de aangekondigde heffingen. De gesprekken gaan volgende week verder.

Trump zei donderdag dat hij binnen vijftien dagen heffingen op geïmporteerd staal en aluminium wil invoeren van respectievelijk 25 en 10 procent. Landen die veel staal naar de VS exporteren, zoals Canada en Mexico, maar ook Australië, hebben een uitzonderingspositie gekregen. Andere landen kunnen volgens Trump hierover onderhandelen met de VS.

De Japanse minister van Economische Zaken Seko was ook aanwezig bij het gesprek in Brussel met Eurocommissaris Malmström en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Lighthizer. Seko zei na afloop dat hij heeft gewaarschuwd voor een ernstige verstoring van de markt. Hij wil dat iedereen het hoofd koel houdt. Malmström sprak van een eerlijk en open overleg.

Zowel Japan als de EU, belangrijke militaire partners van de VS, benadrukte dat hun export geen bedreiging is voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Daarop beriep Trump zich toen hij de heffingen aankondigde.

Het gesprek in Brussel stond al enkele weken gepland. Bovenaan de agenda stond eigenlijk het dumpen van staal op de internationale markt, een praktijk waarvan vooral China wordt beschuldigd.

Vicepresident Katainen van de Europese Commissie liet gisteren al weten dat er van "onderhandelingen" geen sprake kan zijn en waarschuwde Washington dat de VS geen concessies hoeft te verwachten. "Dit is een unilaterale actie die ingaat tegen de internationale regels", zei Katainen.

Het Witte Huis liet vandaag weten dat Trump gisteren met de Franse president Macron heeft gesproken over de tarieven. Ook twitterde Trump dat hij met de Japanse premier Abe heeft gebeld over onder meer de handel tussen de VS en Japan.

Handelsoorlog

Economen, beleidsmakers en andere experts zijn bang dat de ruzie over de importheffingen escaleert en uitdraait op een handelsoorlog. De EU heeft gezegd tegenmaatregelen te nemen als Trump doorzet. Europa dreigt met heffingen op bijvoorbeeld spijkerbroeken, bourbon en motoren en met een procedure bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Trump dreigde daarop weer met heffingen op voertuigen van Europese autofabrikanten.

De Nederlandse staalindustrie exporteerde vorig jaar voor bijna 600 miljoen euro naar de VS. Vakbonden en brancheorganisaties in Europa hebben gewaarschuwd dat de importtarieven duizenden banen in de sector kunnen kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl