Stiekeme beelden, waarschijnlijk gemaakt op het sportcomplex van de Hogeschool Gent
NOS NieuwsAangepast

Vlaamse hogeschool doet aangifte om webfoto's douchende vrouwen

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

In een doucheruimte op het sportcomplex van de Hogeschool Gent zijn waarschijnlijk stiekem naaktopnames van vrouwen en meisjes gemaakt. De onderwijsinstelling heeft aangifte gedaan; de Vlaamse politie laat weten een onderzoek te beginnen.

Beelden van de vrouwen verschenen op hetzelfde forum waar een onbekende gebruiker naaktbeelden van bezoekers van een sauna in het Gelderse dorp Nederasselt verspreidde. Op het forum worden veelvuldig beelden van stiekem gefilmde vrouwen en stelletjes gedeeld.

Walgelijk

"Dit is echt walgelijk. Dit doe je niet", zegt de Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer. "Stiekem iemand filmen kan niet. Nooit. Als vrouwen dan nog eens stiekem in intieme sfeer worden gefilmd ben ik extra verontwaardigd." De Backer wil samen met de Nederlandse autoriteiten kijken of de site offline gehaald kan worden.

De Hogeschool Gent wil niet bevestigen dat de stiekem gefilmde ruimte zich inderdaad op zijn sportcomplex bevindt, maar een woordvoerder van de Vlaamse politie zegt het "met 99 procent zekerheid" te kunnen bevestigen.

Journalist Sam Ooghe van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, die in Gent woont, bevestigt aan de NOS dat het om een doucheruimte in de hogeschool gaat. Het sportcomplex wordt niet alleen gebruikt door de hogeschool, maar ook door sportverenigingen.

Hulp

De privacyschender, die nog niet is geïdentificeerd, maakte de foto's en filmpjes door een gat in een deur waar een deurklink hoort te zitten. Voordat hij dat deed, deelde hij op de site foto's van de doucheruimte, waarop die goed te zien was. Hij deed dat om hulp te vragen bij zijn 'duivelse plan'.

Hoewel de verspreider van de beelden het sportcomplex niet bij naam noemde, leverde een oproep op Twitter een antwoord op. Een bezoeker van het sportcomplex herkende de doucheruimte op de foto's, en maakte er zelf foto's van om zijn claim kracht bij te zetten.

De heimelijke filmer verschanste zich achter een deur in de doucheruimte terwijl meisjes en vrouwen stonden te douchen. In één video is te merken dat hij zich aftrekt tijdens het filmen.

De man plaatste de filmpjes tussen september 2017 en januari van dit jaar. Daarna kondigde hij aan het rustiger aan te doen, omdat hij niet te veel risico wilde lopen door "steeds dezelfde meisjes te filmen". In plaats daarvan wilde hij wachten op "fresh meat".

Over de identiteit van de dader is niets bekend, behalve dat hij naar eigen zeggen afkomstig is uit Centraal-Europa. Op het forum is hij, net als andere leden, actief onder een pseudoniem.

Behalve de beelden van de douchende vrouwen en meisjes postte hij ook video's van dansende vrouwen op feestjes en twee vrouwen die aan het plassen zijn, en filmde hij bij zeker twee vrouwen onder de jurk.

De anonieme uploader van de beelden filmde door een gat in een deur

De leden van het forum hebben inmiddels door dat hun activiteiten worden gadegeslagen door de buitenwereld. "Ik zou oppassen, maat", schrijft een van de leden aan de anonieme uploader. De beelden staan echter nog gewoon online.

Vorige maand werd een mannelijke chemiestudent van 23 opgepakt omdat hij in een Gents studentencomplex medestudenten probeerde te filmen. Die beelden staan, voor zover bekend, niet op het forum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl