Hoogleraar: 'Haal de grote grazers uit de Oostvaardersplassen'
Haal de grote grazers weg uit de Oostvaardersplassen en maak er een toegankelijk moerasgebied van. Dat adviseert emeritus hoogleraar Frank Berendse. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het gebied, en vindt nu dat het experiment met de grote grazers is mislukt.
"De droom van een parkachtig landschap is niet uitgekomen. Het droge deel is een volledig kaalgevreten desolate vlakte geworden, waar uitgemergelde dieren naar de laatste restjes voedsel zoeken. Bijzondere soorten vogels komen er niet meer voor", zegt Berendse tegen Omroep Flevoland.
Anders ontwikkeld
Het gebied heeft zich daarmee anders ontwikkeld dan gedacht, is de conclusie van Berendse. De verwachting was dat er stekelige struiken gingen groeien, zoals de meidoorn en de sleedoorn. Door de bescherming van die stekeldragers zou er een parkachtig landschap ontstaan.
Op andere plekken in Europa werkte dat, zoals in het New Forest in het zuiden van Engeland. Maar de grote grazers vraten in Flevoland de stekelige struiken wel op, en daar was niet op gerekend. Zelfs hekken om de struiken hielpen niet: gras overwoekerde de struiken al snel.
De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer moeten volgens Berendse nu de conclusie trekken dat het zo niet langer kan. De Konikpaarden, Heckrunderen en herten moeten uit het gebied verdwijnen. "De enige keus die op dit moment echt mogelijk is, is om daar een magnifiek moerasgebied te laten ontstaan voor die mensen die ook echt van de natuur willen genieten."
Een doorgang voor de dieren naar de Veluwe ziet Berendse niet zitten. Voorzieningen om de dieren over de A6, de A28 en de Randmeren te helpen gaan volgens hem miljarden kosten.
Bijvoeren
Er is vrijwel elke winter veel discussie over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Begin februari meldde Staatsbosbeheer dat er in twee maanden tijd zo'n 700 grote grazers zijn afgeschoten die het voorjaar anders toch niet zouden halen. Onder druk van actievoerders besloot Staatsbosbeheer om deze maand alsnog bij te voeren, hoewel het volgens de organisatie ecologisch niet verantwoord is.
Ook Berendse heeft moeite met het dierenleed. Bovendien is hij bang dat door de beelden van stervende dieren het brede publiek steeds minder heil ziet in natuurbeheer, zijn vakgebied. Hij is als hoogleraar natuurbeheer verbonden aan Wageningen Universiteit. Onder zijn begeleiding zijn twee mensen gepromoveerd op de Oostvaardersplassen. Hij was ook drie jaar lid van de wetenschappelijke adviescommissie voor het gebied.