NOS VoetbalAangepast

Teleurgestelde Van de Looi: wilde de klus afmaken

Van de Looi geeft fans hun zin en vertrekt bij Willem II

Erwin van de Looi is zeer teleurgesteld dat hij de klus bij Willem II niet heeft kunnen afmaken. De trainer liet vandaag weten per direct te vertrekken bij de Tilburgse club, nadat de supporters zich deze week tegen hem hadden gekeerd. Ondanks steun van het bestuur, zag Van de Looi zich toch genoodzaakt te vertrekken.

"Laat duidelijk zijn: ik laat me niet wegsturen door supporters. Het is complexer dan dat", vertelt Van de Looi. "Want na zo'n actie (de supporters eisten in een manifest het directe vertrek van Van de Looi, red.) denk je eerst: bekijk het, nu ga ik zéker niet weg."

"Maar je kunt als trainer zeggen: ik blijf ten koste van alles voor de groep staan en ik neem iedereen mee. Of je denkt: het is misschien handig en verstandig om te vertrekken, waardoor er een positievere sfeer rond het team komt."

Erwin van de Looi

Van de Looi koos voor het laatste, in het belang van Willem II. "Sinds ik in januari mijn vertrek heb aangekondigd, proefde je al negativiteit. Daar gaat het team niet beter van spelen. Er komt meer druk en minder steun voor het team. Terwijl dat hard nodig is om in de eredivisie te blijven."

Van de Looi mist realisme

Zijn relatie met de supporters omschrijft Van de Looi als "zakelijk, misschien wat afstandelijk". Maar er is naar zijn zeggen geen sprake geweest van bedreiging aan zijn adres. Wel zegt Van de Looi af en toe enig realisme te missen bij een aantal fans.

"De positie waar Willem II staat, is niet heel gek, als je weet dat je de vijftiende begroting in de eredivisie hebt. Het ene seizoen is het lastiger dan het andere. Vorig jaar waren we snel veilig, nu moeten we harder knokken. Dat is de situatie waarin Willem II zit."

De Tilburgers staan vijf punten voor op de nummers zestien en zeventien, FC Twente en Sparta. De nummers zestien en zeventien spelen nacompetitie met als inzet behoud van het eredivisieschap. "Willem II heeft handhaving in eigen hand", zegt Van de Looi.

"Als je er dan als trainer zó mee bezig bent, wil je het ook afmaken en dan door de voordeur naar buiten gaan. Dat is helaas anders gelopen", aldus Van de Looi.

Joris Mathijsen, technisch directeur van Willem II

Technisch directeur Joris Mathijsen keurt de actie van de supporters af. "Ik vind het onmenselijk, niet gepast en het is niets voor een club als Willem II. Ik hoop dat het een incident is en de acties voorbij zijn. We hebben de steun van onze fans juist hard nodig."

Mathijsen baalt van het vertrek van de trainer, maar beseft dat hij niet anders kan dat de keuze te respecteren. Ook aanvoerder Ben Rienstra is teleurgesteld. Hij werd vanmorgen voor de training door Van de Looi zelf gebeld.

"Dit is echt zonde", stelt Rienstra. "Het is heel teleurstellend dat wanneer iedereen binnen de club achter de trainer staat, hij toch weggaat. De spelersgroep was wel even stil. Ik vind dat er te veel op de man is gespeeld door de fans."

Struisvogelpolitiek

Wim Vos is voorzitter van de supportersorganisatie KingZine van Willem II. Volgens hem komt de actie van de fans niet uit de lucht vallen. "Er was al langer onvrede en dat hebben wij ook bij de directie duidelijk gemaakt", vertelt Vos.

"Noemt Mathijsen het onmenselijk? Dan is hij bezig met struisvogelpolitiek. Hij had in de gaten moeten hebben dat er meer speelde. Wij willen weer passie zien bij Willem II."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl