Een Google-topman praat over Android in mei tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de internetgigant
NOS Nieuws

Nieuwe versie Android blokkeert meeluisteren door inactieve apps

In de nieuwste versie van Android kunnen inactieve apps niet meer ongezien gebruik te maken van de microfoon of camera op de telefoon. De update van het mobiele besturingssysteem van Google, dat vooralsnog 'P' heet, komt waarschijnlijk dit najaar beschikbaar.

Als apps op de achtergrond toch gebruik willen maken van de microfoon of camera, dan moeten ze een melding sturen naar de gebruiker. Daarnaast ondergaat het berichtencentrum in 'P' een aantal veranderingen, zo is het straks mogelijk om gebruik te maken van zogeheten slimme reacties. Het gaat daarbij om antwoordsuggesties, die worden gedaan op basis van je gesprek.

Voor alle functies geldt wel: het gaat hier om een vroege versie van 'P', er kan nog van alles veranderen.

Randloze telefoons

Verder bevat het systeem ondersteuning voor de zogeheten notch, een uitsparing aan de bovenkant van het beeldscherm, bedoeld voor telefoons met een randloos scherm. In deze uitsparing zit de camera verstopt. Door de ondersteuning past de software zich netjes aan de notch aan.

Google toont traditiegetrouw begin maart de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem. Het is niet bedoeld voor consumenten, maar voor ontwikkelaars en telefoonfabrikanten, zodat zij de software tijdig op hun eigen telefoons kunnen zetten.

Maar voordat de meeste mensen de software op hun Android-toestel hebben staan, zijn we waarschijnlijk alweer een paar maanden (zo niet langer) verder. Want in tegenstelling tot iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, duurt het bij Android altijd vrij lang voordat de nieuwste software op een groot aantal telefoons staat.

De Android-versie Marshmallow, uit 2015, is met 28 procent nog altijd het grootst. Oreo, de versie die in het najaar van 2017 uitkwam, staat op 1,1 procent van de telefoons. Ter vergelijking: 65 procent van de Apple-apparaten maakt gebruik van iOS 11, de nieuwste softwareversie van het bedrijf. Dit komt doordat de fabrikanten van Android-toestellen veel tijd nodig hebben om de update voor hun apparaten geschikt te maken.

Sneller updaten

Google wil dit graag veranderen. In Android Oreo is daarom 'onder de motorkap' het nodige aangepast om het voor fabrikanten mogelijk te maken sneller te updaten. Maar op dit moment kan daar nog slechts 1,1 procent van de toesteleigenaren gebruik van maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl