Google maakt updaten Android-telefoons makkelijker
Het updaten van Android-telefoons is een ingewikkeld verhaal. De Consumentenbond voert er zelfs een rechtszaak over tegen telefoonmaker Samsung (de bond verloor een eerdere zaak). Gebruikers moeten soms weken of maanden wachten op een update.
Dat komt doordat de software langs meerdere partijen moet voordat deze voor gebruikers beschikbaar is. Google wil dat veranderen in Android Oreo, de nieuwste versie (8.0) van het mobiele besturingssysteem die sinds gisteren beschikbaar is voor telefoonfabrikanten.
Wanneer die de update doorsturen naar telefoons is onduidelijk, net als welke smartphones Android Oreo krijgen. Google zegt daar geen inzicht in te hebben. Het ligt voor de hand dat Android-smartphones die dit najaar uitkomen draaien op Android Oreo.
Uit elkaar getrokken
Onder de motorkap van Android Oreo heeft Google het nodige veranderd. Er zijn twee stukken programmeercode uit elkaar getrokken: die van het besturingssysteem en die van hardware-onderdelen met eigen software, denk bijvoorbeeld aan de processor of het scherm.
Hierdoor hoeven telefoonfabrikanten niet meer te wachten op aanpassingen van hardware-leveranciers bij updates. De software die is geschreven voor bijvoorbeeld een processor kan daardoor worden meegenomen naar de opvolger van Android Oreo.
Als je Android Oreo straks op je telefoon hebt, merk je hier in het begin niet veel van. Totdat er een nieuwe software-update door Google beschikbaar wordt gesteld. Dan moet het voor de maker van je telefoon makkelijker worden om snel een update eruit te sturen. Het is nog wel de vraag welke telefoons Android Oreo krijgen.
Stipjes en video's kijken tijdens chatten
Naast deze aanpassing bevat Android Oreo vooral kleine wijzigingen. Gebruikers met een Android-telefoon waar geen aangepaste versie van Android op zit (fabrikanten als Samsung en LG leggen hun eigen sausje over wat vaak 'kale Android' wordt genoemd), zien straks bij apps in de rechter bovenhoek een stipje als er een nieuwe update is.
Verder is het mogelijk om gebruik te maken van picture-in-picture. Dit betekent dat je een YouTube-video kunt kijken terwijl je een whatsappje verstuurt. Het videovenster wordt kleiner en kun je naar elke gewenste plek slepen terwijl je bijvoorbeeld in WhatsApp zit.
Daarnaast biedt Android wachtwoord-apps zoals LastPass en 1Password vanaf nu de mogelijkheid om gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch in te vullen bij websites en apps. Ten slotte heeft Google werk gemaakt van het tegengaan van virussen. Android Oreo bevat namelijk een eigen virusscanner: Google Play Protect.