ANP
NOS Nieuws

Onvoldoende handtekeningen voor referendum 'aflosboete'

Er komt zeer waarschijnlijk geen referendum over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen die hun hypotheek hebben afgelost. 50Plus, dat het initiatief nam, denkt niet dat er voldoende handtekeningen binnengehaald kunnen worden.

Om het referendum af te dwingen, moeten er uiterlijk vrijdag 300.000 handtekeningen binnen zijn, maar partijleider Krol van 50Plus verwacht niet dat dat zal lukken.

Heeft geen zin

Volgens Krol was er aanvankelijk veel animo, maar zakte de belangstelling in toen de Tweede Kamer onlangs instemde met afschaffing van het raadgevend referendum. "Het heeft toch geen zin, denken mensen nu", zegt Krol.

Hoeveel handtekeningen er wel binnengekomen zijn, is volgens 50Plus moeilijk te zeggen. Sommige handtekeningen komen rechtstreeks bij de Kiesraad binnen, en die wil pas over een paar weken met aantallen komen.

Niet houdbaar

50Plus wil het belastingvoordeel behouden, omdat veel mensen er bij hun financiële planning rekening mee hebben gehouden. Dat het nu wordt afgeschaft, noemt de partij "een boete op aflossen".

Volgens het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer is de regeling niet houdbaar, omdat tegenwoordig iedereen verplicht is de hypotheek op zijn huis af te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl