1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Bart Kamphuis | NOS
NOS NieuwsAangepast

Ook Eerste Kamer achter verdwijnen belastingvoordeel afgelost huis

Het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis verdwijnt definitief. Na de Tweede is ook de Eerste Kamer daarmee akkoord gegaan. Behalve de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden ook GroenLinks en OSF voor.

Het schrappen van het belastingvoordeel gebeurt geleidelijk, in dertig jaar. De discussie over het verdwijnen van de 'wet-Hillen' ging vooral in de Tweede Kamer met veel rumoer gepaard. Kamerleden van 50Plus en PVV spraken van een 'aflosboete' en probeerden met lange spreektijden de behandeling te rekken, maar dat leidde uiteindelijk toch niet tot uitstel.

CDA worstelde

Bij de stemming in de Eerste Kamer zei woordvoerder Van Rij van regeringspartij CDA dat zijn fractie met de afschaffing heeft geworsteld. Hij heeft begrip voor vooral oudere mensen die hun hypotheek hebben afgelost en die vinden dat hun nu iets wordt afgenomen.

Maar nu de afbouw over dertig jaar wordt uitgesmeerd, vindt het CDA de maatregel toch redelijk, zowel wat de rechtszekerheid betreft als de effecten voor het inkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl