Staatssecretaris Snel ANP

De Tweede Kamer is met een ruime meerderheid akkoord gegaan met het verdwijnen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis. 87 Kamerleden stemden voor en 37 tegen. Behalve de regeringspartijen schaarde ook GroenLinks zich achter het schrappen van de zogenoemde wet-Hillen.

Het belastingvoordeel voor mensen die hun huis helemaal of bijna helemaal hebben afgelost, verdwijnt geleidelijk in dertig jaar.

Aflosboete

Tegenstanders spreken van een 'aflosboete' of zijn om procedurele redenen tegen: sommigen hebben wel sympathie voor het idee, maar vinden dat de Kamer niet genoeg tijd heeft gehad om het voorstel zorgvuldig te behandelen.

Om de maatregel in 2019 te laten ingaan en de voorbereidingen op tijd te laten beginnen, moest de Kamer er volgens staatssecretaris Snel uiterlijk deze week over stemmen. 50Plus en PVV probeerden met extra lange spreektijden het debat te rekken, maar dat is uiteindelijk dus zonder gevolg gebleven.

Onvoorziene gevolgen

Snel zei gisteren dat de meeste huiseigenaren weinig van de maatregel zullen merken, maar dat de kosten van de wet-Hillen zouden oplopen tot ruim 1 miljard euro in 2048.

De Tweede Kamer riep het kabinet op "onvoorziene gevolgen van het afschaffen van het belastingvoordeel" in de gaten te houden. Ook vroeg de Kamer het kabinet te onderzoeken of de verplichting om nieuwe hypotheken helemaal af te lossen om voor aftrek in aanmerking te kunnen komen enigszins kan worden verzacht.

Na de Tweede Kamer moet ook nog de Eerste Kamer over het schrappen van de wet-Hillen stemmen.

STER reclame