Staatssecretaris Snel pauzeert even tijdens een debat in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Afschaffen belastingvoordeel afgelost huis is 'verdedigbaar' en 'verstandig'

De coalitie vindt het verantwoord om snel te beginnen met het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis. De VVD noemt het geen gemakkelijke maatregel en ziet dat er maatschappelijke onrust over is. "Maar het totale pakket is verdedigbaar", zei Kamerlid De Vries tijdens het Kamerdebat over de zogenoemde wet-Hillen. D66 vindt de wet "verstandig en verantwoord", maar erkent dat de wet onder tijdsdruk is behandeld.

De Tweede Kamer heeft twintig dagen de tijd gehad om de afschaffing van de wet-Hillen te beoordelen. Veel oppositiepartijen vinden dit veel te kort om te kunnen overzien wat de financiële gevolgen precies zijn voor verschillende inkomensgroepen. "Het is erg ingewikkeld en het is onverantwoord om het zo snel door de Kamer te jagen", zei SP-Kamerlid Leijten.

Afgelost huis

Staatssecretaris Snel van Financiën benadrukte tijdens het debat bij herhaling dat de meeste huiseigenaren weinig zullen merken van het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis.

"Van de huiseigenaren gaat 96 procent erop vooruit", zegt Snel. Dit komt onder meer door lastenverlichting en een aantal belastingmaatregelen van het kabinet. Vooral mensen met een huis van meer dan één miljoen euro zullen de maatregel financieel merken, verwacht het kabinet.

Marathondebat

De staatssecretaris verzet zich tegen het beeld dat de afschaffing van het belastingvoordeel een "genadeklap" is voor huiseigenaren. Kamerlid Van Rooijen van 50Plus zei dit dinsdagavond tijdens het marathondebat over de wet-Hillen. Hij wilde met de PVV door zeer lang te spreken voorkomen dat de Kamer donderdag over het wetsvoorstel kan stemmen, het zogeheten 'filibusteren'.

Het plan strandde rond 05.00 uur in de nacht en Snel kreeg hierdoor woensdagavond de kans om het kabinetsplan te verdedigen om huiseigenaren met een afgeloste hypotheek in de toekomst toch weer belasting te laten betalen voor hun huis. Nu is het zo dat deze groep is vrijgesteld van het eigenwoningforfait, een vrijstelling die in 2005 is ingesteld om huizenbezitters te stimuleren hun huis af te lossen.

Heel rustig

Het kabinet wil de maatregel afschaffen vanwege de kosten; 0,5 miljard euro per jaar en in 2048 zo'n 1,1 miljard euro. Daarnaast is bij nieuwe hypotheken aflossing sinds 2013 verplicht. Staatssecretaris Snel zegt dat de afschaffing in 2019 van start gaat en dat het "heel rustig" in dertig jaar in stappen gebeurt. "Aan die dertig jaar gaan wij in onze kabinetsperiode niet tornen."

De oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA hebben ook moeite met alle tabellen en cijfers van het ministerie, waaruit blijkt dat de gevolgen klein zullen zijn. Van de AOW'ers zal 92 procent er niets van merken, zegt Snel. Tijdens het debat kregen Kamerleden ook nog nieuwe tabellen aangeleverd.

Belastingdienst

Het kabinet wil het wetsvoorstel zo snel behandelen, omdat het vanaf januari 2018 wil beginnen met de voorbereiding. De Belastingdienst heeft namelijk ruim de tijd nodig, om de afschaffing vanaf 2019 in te voeren.

Donderdagmiddag is de stemming in de Tweede Kamer, daarna heeft de Eerste Kamer nog tijd om haar goedkeuring te geven.

Koopkrachtplaatjes

De SP, Denk en mogelijk ook GroenLinks en de PvdA stemmen tegen, mede omdat er zo'n korte voorbereidingstijd is. Staatssecretaris Snel vindt dat teleurstellend en "ingewikkeld" om te begrijpen. "We hebben echt geprobeerd om alle informatie te geven. Er is geen wetsvoorstel waar zoveel koopkrachtplaatjes zijn berekend", aldus Snel. De PVV en 50Plus zijn per definitie tegen.

50Plus-Kamerlid Van Rooijen vroeg aan het eind van het debat, rond half drie in de nacht, in een 'man tot man'-vraag, of de staatssecretaris niet liever langer de tijd had willen hebben. Snel: "Ik heb de indruk dat we niet een steek hebben laten vallen. Ik had liever meer tijd gehad, maar we hebben het toch zorgvuldig gedaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl