Martin Selmayr
NOS Nieuws

Spoeddebat Europees Parlement over flitspromotie topambtenaar

Het Europees Parlement houdt komende maandag een spoeddebat over de omstreden benoeming van de Duitse topambtenaar Martin Selmayr. Na een bliksemsnelle promotie is hij onlangs benoemd tot secretaris-generaal bij de Europese Commissie, met onder hem 30.000 medewerkers.

Om promotie te krijgen zou Selmayr Eurocommissarissen hebben beloofd dat zij bij vertrek nog vijf jaar een chique wachtgeldregeling krijgen, evenals een kantoor in Brussel, een auto met chauffeur en twee assistenten. Vragen van journalisten in Brussel hierover gaat de Europese Commissie al weken uit de weg.

Het Europees Parlement stookt het vuurtje verder op.

Correspondent Arjan Noorlander

Een meerderheid van het Europees Parlement steunde het verzoek tot een debat. Dat zal gevoerd worden met de Duitse Eurocommissaris Oettinger, die gaat over benoemingen bij de Europese Commissie. Het parlement wil eigenlijk ook in debat met EC-voorzitter Juncker, maar die heeft dat nog niet toegezegd.

"Het Europees Parlement stookt het vuurtje verder op", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Niet alleen journalisten maar ook een groot deel van de politici hier en ambtenaren hebben vragen. Ik heb niet eerder meegemaakt dat een benoeming zo veel stof doet opwaaien. De boosheid is erg groot."

Het parlement heeft formeel niet het recht om een dergelijke benoeming terug te draaien, maar het gaat wel over het al dan niet aanblijven van Eurocommissarissen. "Als die hun hakken in het zand zetten, kan het straks ook gaan over het functioneren van de Europese Commissie."

EU-ombudsman

Volgens Noorlander is een val van deze topambtenaar niet uitgesloten. "Dat zou kunnen om de reputatie van de Europese Commissie te redden. Maar dat is nu nog koffiedik kijken."

Veel Nederlandse Europarlementariërs hebben zich al uitgesproken voor een vertrek van Selmayr. Een van hen, D66'er Sophie in 't Veld, heeft de EU-ombudsman gevraagd te onderzoeken of er sprake is van wanbestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl