ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederland gaat Indonesië helpen met zoeken naar stoffelijke resten

Indonesië heeft positief gereageerd op het aanbod van Nederland om experts van de Koninklijke Landmacht te laten helpen bij het onderzoek naar de verdwijning van Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee.

Minister Bijleveld schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat experts van de Bergings- en Identificatiedienst vandaag nog naar Indonesië vliegen om de politie te helpen met het opgraven en analyseren van stoffelijke resten, die afkomstig zouden kunnen zijn van de verdwenen Nederlandse schepen.

De marineschepen De Ruyter, Java en Kortenaer werden op 27 februari 1942 bij de Slag in de Javazee tot zinken gebracht door de Japanse marine. Meer dan 1100 opvarenden vonden de dood.

Volgens minister Bijleveld hebben de Indonesische autoriteiten in aanwezigheid van Nederlanders van de ambassade ter plaatse de situatie verkend. Ook is de Indonesische politie een onderzoek gestart, waarbij de onderzoekslocatie veilig is gesteld. Verder zijn gevonden stoffelijke resten geborgen, zodat experts die kunnen onderzoeken.

Gesloopt

Eind 2016 ontdekten duikers dat de wrakken waarschijnlijk zijn weggehaald. Mogelijk hebben bergingsbedrijven ze gesloopt om ze als oud ijzer te verkopen. Onderzoek door Nederland en Indonesië heeft geen spoor van de schepen of de daders heeft opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl