1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Meer onderzoek naar verdwenen schepen Javazee

Het kabinet gaat nieuw onderzoek doen naar de verdwijning van Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Aanleiding zijn nieuwe berichten in de media over de drie schepen die in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners tot zinken werden gebracht.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het onderzoek door Nederland en Indonesië geen spoor van de schepen of de daders heeft opgeleverd. Volgens het onderzoek zijn de schepen zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten "op industriële wijze" geborgen. Wie dat heeft gedaan, is niet meer vast te stellen, zeiden de onderzoekers.

Massagraf

Met de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer zouden ook de lichamen zijn verdwenen van de militairen die met hun schip ten onder gingen.

Maar de afgelopen dagen doken nieuwe berichten op. Een Indonesische nieuwssite meldde dat er wel degelijk vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een massagraf zijn begraven. Deze versie leidde tot nieuwe beroering in politiek Den Haag.

De ministers Bijleveld, Zijlstra en Van Engelshoven schrijven nu aan de Tweede Kamer dat de nieuwe berichten begrijpelijke emoties hebben opgeroepen en dat dat vooral geldt voor informatie over stoffelijke overschotten. Het kabinet heeft opnieuw contact opgenomen met de Indonesische autoriteiten en die zullen de berichten onderzoeken. Nederland wil daarbij helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl