Sfinx en Romeinse keizer ingezet bij diplomatie Frankrijk-Iran
Een eeuwenoude Egyptische sfinx, een buste van de Romeinse keizer Marcus Aurelius en tekeningen van Rembrandt staan uitgestald in de Iraanse hoofdstad Teheran. De kunststukken maken zo deel uit van een diplomatiek spel tussen Frankrijk en Iran.
De historische werken zijn sinds gisteren te zien op een expositie van het Louvre in het nationaal museum in Teheran. Volgens internationale media is het de eerste keer dat een bekend Europees museum werken tentoonstelt in de Islamitische Republiek Iran.
Ik zie het belang van een culturele dialoog die Frankrijk en Iran kan samenbrengen.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian was aanwezig bij de opening. Hij noemde de tentoonstelling een belangrijke vorm van 'culturele diplomatie'.
"Ik zie het belang van een culturele dialoog die Frankrijk en Iran kan samenbrengen", zei Le Drian. Zijn hoop is dat de kunst de spanningen tussen de twee landen wat vermindert. Hij wil met Teheran in gesprek over zijn raketprogramma en rol in conflicten in het Midden-Oosten, zoals de Syrische burgeroorlog.
Atoomakkoord
Maar de minister bevindt zich in een lastige positie. Frankrijk staat onder druk van de Amerikaanse president Trump, die het atoomakkoord met Iran dreigt op te zeggen. Ondertussen weigert de Iraanse regering te praten. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif beschuldigt Frankrijk ervan Trump tevreden te willen houden.
Omdat de diplomatie via politieke kanalen weinig oplevert, probeert Parijs het op andere manieren. De Franse oliemaatschappij Total tekende in juli vorig jaar een miljardenovereenkomst met het staatsoliebedrijf van Iran en ook de Franse autofabrikanten Peugeot en Renault doen er weer zaken.
'Een lastige reis'
De expositie van het Louvre komt voort uit afspraken die werden gemaakt toen de Iraanse president Rohani in januari 2016 in Frankrijk was. De afgelopen maanden werden vijftig kunstwerken per vrachtvliegtuig naar het Midden-Oosten gevlogen, waaronder twee antieke stukken uit Iran afkomstig. "De banden met Frankrijk zijn al heel oud", zei de directeur van het Louvre. "Frankrijk pionierde bij de archeologische ontdekkingstocht door Iran."
Ondanks die mooie woorden lijkt het bezoek van Le Drian weinig te hebben opgeleverd. De Franse minister schudde handen met de Iraanse president Rohani en zijn collega Zarif, maar politiek gevoelige onderwerpen kwamen niet ter sprake. "Het was een lastige reis", zei Le Drian bij zijn terugkeer in Parijs, "er zijn geen concessies gedaan."