Microsoft-miljardair vindt gezonken vliegdekschip op zeebodem
Bijna 76 jaar nadat het in de Tweede Wereldoorlog tot zinken was gebracht, is het Amerikaanse oorlogsschip USS Lexington teruggevonden. Onderzoekers ontdekten het wrak op de zeebodem ruim 800 kilometer uit de oostkust van Australië.
Op onderwaterbeelden is duidelijk een boordkanon te zien en een naamplaat van het vliegdekschip. Ook brengen de onderzoekers een vliegtuig dat aan boord was in beeld.
De USS Lexington, bijgenaamd Lady Lex, zonk in mei 1942 bij de Slag in de Koraalzee. Het werd getroffen door Japanse bombardementen.
De Amerikaanse marine besloot uiteindelijk om het zwaarbeschadigde schip expres tot zinken te brengen. 216 opvarenden vonden de dood, maar 2770 bemanningsleden konden door andere Amerikaanse oorlogsschepen uit het water worden gehaald.
De onderwateronderzoekers werken in opdracht van miljardair Paul Allen, met Bill Gates een van de oprichters van softwarebedrijf Microsoft. "Ik ben verguld dat we deze eer kunnen bewijzen aan de USS Lexington en aan alle dappere mannen die op haar hebben gediend", zegt hij in een verklaring. "Als Amerikanen zijn wij iedereen dank verschuldigd die ons land hebben gediend en nog steeds dienen."
De Amerikaanse marine verloor bij de Slag in de Koraalzee nog twee andere schepen, maar wist wel de opmars van de Japanners in de Grote Oceaan te stoppen. Het was bovendien de eerste zeeslag tussen vliegdekschepen én de eerste waarin de tegenstanders elkaar niet in het vizier hadden. De strijd werd via de lucht gevoerd.
De 65-jarige Allen is de zoon van een WO2-veteraan en kocht een speciaal schip om historische scheepswrakken te zoeken. Hij vond al eerder oorlogsschepen in de diepzee, zoals vorig jaar de USS Indianapolis. Dat was het schip dat de eerste atoombom vervoerde die op Japan werd gegooid. Op de terugweg werd het geraakt door een Japanse onderzeeër.
De miljardair is niet alleen geïnteresseerd in oorlogsschepen, hij is ook eigenaar van een museum vol met militaire vliegtuigen en rijdend materieel. Verder stak hij onlangs 125 miljoen dollar in de verbetering van kunstmatige intelligentie en bouwde hij zijn Stratolaunch, een enorm vliegtuig dat in de toekomst ruimtevaart gemakkelijker moet maken.