Edward Gal en Hans Peter Minderhoud tussen de actievoerders Facebook

De situatie van de grote grazers bij de Oostvaardersplassen gaat ook dressuurruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud aan het hart. Zij waren gisteren aanwezig bij een demonstratie tegen het beleid in het natuurgebied.

De herten, paarden en runderen in het afgeschermde gebied hebben een tekort aan voedsel. De provincie wil de dieren niet continu bijvoeren uit angst voor overpopulatie, want dan zouden er dieren afgeschoten moeten worden. Nu komen ze om van de honger.

Van Grunsven spreekt zich uit

Daarom sloten Gal en Minderhoud, die bij de Olympische Spelen van 2008 zilver pakten voor Nederland in de landenwedstrijd, zich aan bij een demonstratie. Eerder sprak ook drievoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven zich al uit over de Oostvaardersplassen-kwestie.

"Als een van mijn pony's zo in de wei zou liggen, kreeg ik meteen de dierenbescherming op m'n dak", zei ze in De Telegraaf. "Maar ook een flink proces aan m'n broek en ik zou geen paarden meer mogen houden. Hoe kan het dat het over honderden dieren gaat en dat niemand ingrijpt?"

Van Grunsven wil dat er aan geboortebeperking en herplaatsing wordt gedaan. "Bijvoeren is een super tijdelijke oplossing, maar dat is niet een oplossing voor het grote geheel. Zwakke dieren vallen uit, maar kunnen we die dan niet euthanaseren?"

Heftige emoties in de Oostvaardersplassen

STER reclame