President Kiska bij een stil protest tegen de moord op Kuciak AFP

De Slowaakse president Kiska zegt dat hij het vertrouwen van de bevolking in de autoriteiten wil terugwinnen na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak.

Na de moord op Kuciak en zijn verloofde gingen Slowaken de straat op om hun woede te tonen. Kuciak is vermoedelijk vermoord omdat hij onderzoek deed naar fraude met Europese landbouwsubsidies door hoge Slowaakse ambtenaren, die banden zouden hebben met de maffia in Italië. Kuciak stond zeer kritisch tegenover de regering van premier Fico.

Politieke crisis

Volgens president Kiska, een rivaal van premier Fico, heeft hij twee opties: grote wijzigingen doorvoeren in de regering of vervroegde verkiezingen. Hij gaat met alle partijen praten over de beste oplossing, zei in een toespraak op tv. Hij sprak van een politieke crisis en noemde het wantrouwen van veel Slowaken in de regering terecht.

Vrijdag demonstreerden duizenden Slowaken in Bratislava en andere steden om hun steun te betuigen aan de vermoorde journalist. Sommige betogers riepen om het ontslag van premier Fico. Vandaag werd bekend dat het Europese Parlement een delegatie naar Slowakije stuurt om de moord te onderzoeken.

Bij het politieonderzoek worden waarschijnlijk ook Italiaanse deskundigen betrokken, zegt hoofdaanklager Ciznar. Italië zou Slowakije hebben geprobeerd te waarschuwen voor de toenemende invloed van de Italiaanse maffia in het land.

STER reclame