Jorien Ter Mors na het winnen van de WK sprint AFP

Na de olympische titel op de 1.000 meter en de bronzen shorttrackmedaille in Pyeongchang heeft Jorien ter Mors ook nog goud gewonnen op de WK sprint. "Een betere afsluiting van mijn seizoen had ik me niet kunnen wensen."

De 28-jarige schaatsster won de afsluitende 1.000 meter van de WK sprint in het Chinese Changchun en werd daarmee de tweede Nederlandse wereldkampioene sprint ooit. "Ik ben echt heel erg blij", vertelde ze na afloop. "Deze titel voelt echt speciaal."

Ter Mors: mooie afsluiting van dit seizoen

Ter Mors gaf toe dat ze stiekem al gehoopt had op dit goud, helemaal nadat titelverdedigster Nao Kodaira zich na drie afstanden ziek had afgemeld. "Het werd wel iets makkelijker toen zij eruit stapte. Anders had ik ook nog wel een kansje gehad, maar nu kon ik 'm veilig naar huis rijden."

Na een moeizaam seizoen en een mislukt olympisch kwalificatietoernooi eind december knokte Ter Mors zich terug. "Het was alles of niets en dat heeft zeer positief uitgepakt", aldus Ter Mors. "Dit seizoen was een achtbaan. Ik had diepe dalen en hoge pieken."

WK sprint: tweede 500 en 1.000 meter (vrouwen) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nieuwe plannen voor volgend seizoen heeft Ter Mors ook al. "Het lijkt me leuk om te gaan allrounden. Gewoon om te kijken of ik dat kan en wat ik in mijn mars heb. Het is een heel leuke uitdaging voor me en dat heb ik altijd nodig om hard te blijven rijden."

Zoals vaker eindigde Marrit Leenstra op de vierde plaats en daar baalde de 28-jarige schaatsster toch wel van. "Het was gewoon mijn eigen kunnen wat niet goed genoeg was", vertelde ze na de afsluitende 1.000 meter. "Helaas reed Fatkoelina net wat beter."

Leenstra: toch balen van die vierde plaats

"Het was het toernooi van net niet", aldus Leenstra. "Dat is gewoon balen. De Spelen waren het belangrijkste dit seizoen, maar ik ben hier wel en dan wil je gewoon winnen. Het voelt alsof het wel had gekund, dus ik baal toch wel van die vierde plaats."

STER reclame