Jorien ter Mors in actie op de WK sprint
NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors pakt na olympisch goud ook wereldtitel sprint

Jorien ter Mors is voor het eerst in haar schaatscarrière wereldkampioene sprint geworden. Bij de WK in het Chinese Changchun won ze de afsluitende 1.000 meter en was daarmee 1,18 sneller dan de nummer twee, de Amerikaanse Brittany Bowe.

Olympisch kampioene Ter Mors is daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioene op de sprint sinds Marianne Timmer in 2004. Achter Ter Mors en Bowe veroverde de Russin Olga Fatkoelina de bronzen medaille.

WK sprint: tweede 500 en 1.000 meter (vrouwen)

Titelverdedigster Nao Kodaira, de grootste concurrente voor Ter Mors, meldde zich na drie afstanden ziek af. Ze won nog wel, net als zaterdag, de 500 meter, maar met 37,72 was ze bijna een halve seconde langzamer.

Door de ziekmelding van Kodaira was Ter Mors al vrijwel zeker van de wereldtitel bij aanvang van de slotafstand. Die tweede 1.000 meter won Ter Mors uiteindelijk ook met een tijd van 1.15,93.

Marrit Leenstra leverde met 1.15,98 een prima 1.000 meter af, maar dat was niet genoeg voor een podiumplaats. Ze eindigde, zoals wel vaker, op de vierde plaats in de eindstand.

De derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op het ijs in Changchun, Letitia de Jong, kon met tevredenheid terugkijken op haar eerste WK sprint. De Nederlands kampioene eindigde uiteindelijk als achtste in het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl