AFP

Jorien ter Mors is voor het eerst in haar schaatscarrière wereldkampioene sprint geworden. Bij de WK in het Chinese Changchun won ze de afsluitende 1.000 meter en was daarmee 1,18 sneller dan de nummer twee, de Amerikaanse Brittany Bowe.

Olympisch kampioene Ter Mors is daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioene op de sprint sinds Marianne Timmer in 2004. Achter Ter Mors en Bowe veroverde de Russin Olga Fatkoelina de bronzen medaille.

WK sprint: tweede 500 en 1.000 meter (vrouwen) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Titelverdedigster Nao Kodaira, de grootste concurrente voor Ter Mors, meldde zich na drie afstanden ziek af. Ze won nog wel, net als zaterdag, de 500 meter, maar met 37,72 was ze bijna een halve seconde langzamer.

Door de ziekmelding van Kodaira was Ter Mors al vrijwel zeker van de wereldtitel bij aanvang van de slotafstand. Die tweede 1.000 meter won Ter Mors uiteindelijk ook met een tijd van 1.15,93.

Marrit Leenstra leverde met 1.15,98 een prima 1.000 meter af, maar dat was niet genoeg voor een podiumplaats. Ze eindigde, zoals wel vaker, op de vierde plaats in de eindstand.

De derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op het ijs in Changchun, Letitia de Jong, kon met tevredenheid terugkijken op haar eerste WK sprint. De Nederlands kampioene eindigde uiteindelijk als achtste in het algemeen klassement.

Uitslag van de 1.000 meter (v) en eindstand bij de WK sprint

STER reclame