Jorien ter Mors tijdens de WK sprint in Changchun
NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors heeft Kodaira in het vizier na zege op 1.000 meter

Nao Kodaira gaat na de eerste dag van de WK sprint in het Chinese Changchun zoals verwacht aan kop. Maar Jorien ter Mors, tweede in het klassement, heeft de Japanse titelhoudster nog in het zicht.

De 31-jarige Kodaira toonde haar klasse door op de 500 meter met een tijd van 37,23 een immens gat te slaan met de concurrentie. De Russische Angelina Golikova bleef in dezelfde rit als de winnares nog het dichtst in de buurt met 37,78.

WK sprint: eerste 500 meter vrouwen

Ter Mors klokte knap de derde tijd (37,97). Wel was de achterstand op Kodaira al 1,5 seconde op de 1.000 meter. Op de Spelen in Pyeongchang wist de olympisch kampioene Kodaira, de winnares van het zilver, 0,26 voor te blijven.

Ter Mors wint 1.000 meter

De Japanse veelvraat moest echter op de dubbele afstand een beetje de tol betalen voor een zwaar en zeer succesvol seizoen. Met 1.15,68 werd Kodaira slechts vierde, achter Ter Mors, Brittany Bowe en Leenstra.

WK sprint: eerste 1.000 meter vrouwen

Ter Mors was ruim een seconde sneller dan Kodaira en won in een tijd van 1.14,62. De voorsprong van Kodaira op Ter Mors op de 500 meter van zondag is 0,21. De Japanse en de Nederlandse rijden ook nog eens tegen elkaar in de laatste rit.

Marrit Leenstra staat na een prima 1.000 meter, waarop ze derde werd, op de vierde plaats in het klassement. Letitia de Jong, Nederlands kampioene en debutante op de WK, staat in het klassement na twee afstanden op de achtste plaats.

Ter Mors zag na de zege op 'haar' 1.000 meter ineens weer kansen. "Als ik er morgen nog een stapje bij kan doen in de laatste ronde van de 1.000 meter, kan ik misschien nog een gooi doen naar de wereldtitel."

"Deze stand biedt zeker mogelijkheden", aldus Ter Mors. "Ik hoop dat ik op de 500 meter het gat niet groter laat worden, dan kan ik misschien nog iets moois doen op de 1.000 meter."

Marrit Leenstra, vierde in het klassement - een plek waar ze een abonnement op lijkt te hebben - zag de bui alweer hangen. "Ik zou hier zomaar weer vierde kunnen worden", lachte de Friezin. "De meiden die voor me staan, zijn allemaal lastig in te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl