In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Natuurijsvoorzitter KNSB niet blij met schaatsers op plassen en meren

Rieks Poelman, natuurijsvoorzitter van de KNSB, is niet te spreken over de schaatsers die zich de afgelopen dagen op plassen en meren hebben begeven. In het programma Cassata van RTV Drenthe vertelt hij dat het op veel van die plekken niet verantwoord was om het ijs op te gaan.

"We hebben tot in den treure gewaarschuwd: ga niet schaatsen op open water van plassen en meren. Maar ik hoor dat bijvoorbeeld in de Weerribben mensen schaatsten op plassen die een dag eerder nog open lagen als windgaten. Die mensen gaan letterlijk over één nacht ijs", vertelde Poelman in het programma.

De oostenwind veroorzaakte gaten in het ijs. Het gevaar daarvan is in een gebied als de Weerribben moeilijk te overzien, in tegenstelling tot gaten op een natuurijsbaan van 30 centimeter diep.

Elk jaar is het weer een drama dat fanatiekelingen zo vroeg op pad gaan.

Rieks Poelman (KNSB)

Toch verschenen er de afgelopen dagen flink wat filmpjes van schaatsers op plassen en meren. "Elk jaar is het weer een drama dat fanatiekelingen zo vroeg op pad gaan. Die lokken gewoon uit dat anderen ook gaan schaatsen, terwijl dat absoluut niet kan", verzucht de voorzitter.

Op meerdere plekken in het land moesten brandweer en politie de afgelopen dagen uitrukken om mensen uit het water te halen. In Brabant overleed een 75-jarige man die door het ijs was gezakt.

Advertentie via Ster.nl