EPA
NOS Nieuws

Trump dreigt in staal-twist met invoerbelasting op Europese auto's

Na heffingen op staal, dreigt Donald Trump ook invoerbelasting te heffen op Europese auto's. Met de aankondiging op Twitter bijt de Amerikaanse president zich verder vast in het economische gebekvecht met de EU.

Donderdag kondigde hij aan de importheffingen op staal en aluminium te verhogen. De EU dreigt met een tegenreactie, mocht Trump inderdaad deze week zijn handtekening zetten onder het plan Economen vrezen een mondiale handelsoorlog.

Harley Davidson en spijkerbroeken

Trumps meest recente uitspraken lijken ontlokt door Jean-Claude Juncker. De voorzitter van de Europese Commissie zei in een interview ook wel een paar Amerikaanse producten te kennen waarvoor de belastingen omhoog kunnen: bourbon, Harley Davidson en spijkerbroeken bijvoorbeeld.

Verder mag Trump "een scherpe reactie" verwachten van de Europese Commissie, als hij zijn voornemen voor staalheffingen doorzet. Volgens persbureau Reuters willen de Europese leiders reageren met een importheffing van 25 procent.

'Easy to win'

"Handelsoorlogen zijn goed en makkelijk te winnen (trade wars are good and easy to win)", was Trumps antwoord daarop.

Roberto Azevedo, directeur van de WTO, ziet dat anders: "Een handelsoorlog is in niemands belang." De Wereldhandelsorganisatie vreest bovendien dat Trumps staalplan de internationale handel "serieus zal schaden".

Op het gebied van importheffingen op staal zal China ernstig worden getroffen. Ook Canada, Japan en Zuid-Korea exporteren veel staal en aluminium naar de VS. Directeur van Tata Steel Nederland, het voormalige Hoogovens, zegt in de Volkskrant dat zijn bedrijf jaarlijks voor een half miljard euro per jaar aan staal aan de VS verkoopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl