1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Jonge Belg Benoot boekt eerste profzege in Strade Bianche

Benoot imponeert in zware Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft de loodzware twaalfde editie van de Strade Bianche gewonnen. De jonge Belg van Lotto-Soudal rekende in de misschien wel fotogeniekste koers van het jaar af met Romain Bardet en Wout van Aert.

Voor de 23-jarige economiestudent Benoot is het zijn eerste profzege.

De renners kregen in de 184 kilometer van en naar Siena elf grindstroken voor de kiezen, goed voor een totaal van 63 kilometer. Wat die stroken extra lastig maakt, zijn de stijgingspercentages, die oplopen tot 18 procent. En alsof dat nog niet zwaar genoeg was, waren de witte grindwegen door sneeuw en regen in modderige stroken veranderd.

Movistar
Het gezicht van Alejandro Valverde (4de) na Strade Bianche

Van Aert

Al snel reden de renners onherkenbaar rond, besmeurd door de modder. Een beeld dat we kennen uit het veldrijden en dus was het niet eens zo verwonderlijk dat wereldkampioen veldrijden Wout van Aert de finale kleurde.

Op de Monte Sante Marie - de passage die ook de naam van oud-winnaar Fabian Cancellara draagt - op 54 kilometer van de streep voerde Van Aert de regie in de groep met favorieten.

Alejandro Valverde probeerde het, maar zakte snel weer terug in de groep. Romain Bardet koos wel het juiste moment om weg te springen en kreeg één renner met zich mee: Van Aert.

Bettiniphoto/Movistar
Giovanni Visconti (l), Zdenek Stybar en Alejandro Valverde (r)

In de tang

Achter de veldrijder en de klimmer hielden favorieten als Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar en Peter Sagan elkaar in de tang. Dat was niet naar de zin van de Belgen Tiesj Benoot en Pieter Serry, die de handen ineensloegen in de achtervolging.

De groep der favorieten, met ook Tom Dumoulin, bungelde intussen op al meer dan anderhalve minuut.

Op zo'n twintig kilometer loste Benoot zijn metgezel. Hij reed in vijf kilometer het gat van 45 tellen dicht naar de koplopers en sprong na 3 kilometer op adem te zijn gekomen weg bij het koppel.

Team Sunweb
Tom Dumoulin

Op de laatste strook, met een maximale stijging van 18 procent, reed Benoot de andere twee uit het wiel en hield stand in de straten van Siena. Bardet werd tweede, Van Aert derde.

De veldrijder had nog moeite op het laatste steile stuk richting de finish.

Valverde wist vanuit het achterveld nog een flinke sprong te maken en werd op 1.25 vierde. Stybar en Sagan zaten nog wel bij de eerste tien op het Piazza del Campo. Kwiatkowski, winnaar in 2014 en 2017, en Dumoulin (vorig jaar vijfde) niet.

Dumoulin was wel de beste Nederlander. Hij kwam op ruim zes minuten van Benoot als 21ste aan op het Piazza del Campo.

In de war

Met zijn zege loste Benoot de belofte in die veel volgers van hem verwachtten sinds de vijfde plaats in zijn eerste Ronde van Vlaanderen in 2015.

"In België raken de journalisten altijd in de war als een jonge renner een goed resultaat rijdt", sprak de winnaar na afloop. "Dat gaf wel druk, maar ik wist dat die zege wel zou komen. Ik zal niet veel winnen, maar als ik win is het wel een grote. Vandaag klopte alles."

Van der Breggen

Eerder op de dag reed Anna van der Breggen solo naar de zege bij de vrouwen.

Van der Breggen soleert naar zege

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl