Pieter Vink zat eerder dit jaar in de wagen als videoscheidsrechter Pro Shots

De videoscheidsrechter (VAR) wordt een vast onderdeel binnen de spelregels van een voetbalwedstrijd. Leden van spelregelcommissie IFAB hebben zaterdag unaniem ingestemd met de komst van het hulpmiddel.

Bonden en competities mogen nu permanent gebruik gaan maken van het systeem. Tot vandaag moest daarvoor nog dispensatie worden aangevraagd.

Het is voor bonden niet verplicht om de VAR te gebruiken. De wereldvoetbalbond FIFA en de IFAB laten de keuze aan de nationale bond zelf. De Engelse FA vindt bijvoorbeeld dat het systeem nog verbeterd moet worden.

Eredivisie en WK

Dit betekent dat de VAR vanaf nu kan worden gebruikt bij alle duels in de eredivisie, evenals op het wereldkampioenschap van komende zomer in Rusland. Dat toernooi start op 14 juni.

De KNVB testte de VAR de laatste jaren al uitgebreid in het bekertoernooi en bij play-offwedstrijden.

Hoewel de FIFA dus overstag is, sputtert de UEFA nog tegen. Die bond omarmt de video-arbiter nog niet. Om die reden wordt het hulpmiddel volgend seizoen nog niet gebruikt bij wedstrijden in de Champions League.

"We zijn niet per definitie tegen het middel, maar ik zie nog te veel verwarring. We moeten geen overhaaste beslissingen nemen", zei voorzitter Aleksander Ceferin eerder deze week.

98 procent

Volgens de IFAB was tijdens testen maar liefst 98 procent van alle beslissingen van de videoscheidsrechter correct. Vorig jaar bij de Confederations Cup was het systeem niet helemaal foutloos.

Als het aan de IFAB ligt, dan beperkt de videoscheidsrechter zich tot beslissingen over doelpunten, rode kaarten en strafschoppen.

STER reclame