NOS VoetbalAangepast

Kritiek in Duitsland, maar KNVB houdt vertrouwen in videoscheidsrechter

'Ontwikkeling videoscheidsrechter moet worden doorgezet'

In Nederland zien we de videoscheidsrechter af en toe voorbij komen tijdens wedstrijden. De KNVB gebruikt het systeem vooral tijdens bekerwedstrijden.

In Duitsland wordt het heel anders aangepakt. Daar is de Duitse voetbalbond (DFB) sinds dit seizoen een proef van twee jaar gestart om bij alle Bundesligawedstrijden de videoscheidsrechter toe te passen. De reacties na de eerste seizoenshelft zijn allesbehalve positief.

Zo wil volgens het Duitse Kicker 47% van de voetballers in Duitsland van het systeem af.

"Het is een ingewikkeld systeem met nog veel technische problemen. Soms draait het systeem niet en zijn er storingen", vertelt NOS-correspondent Jeroen Wollaars.

"En je moet ook niet vergeten dat het spel vaak minuten lang stil ligt omdat de scheidsrechter op het veld langs de lijn de beelden moet bekijken. Dat haalt de vaart uit de wedstrijd."

KNVB kijkt mee

Scheidsrechtersbaas van de KNVB, Dick van Egmond, kijkt aandachtig mee: "We volgen alles. In Duitsland hebben ze een aantal stappen overgeslagen. Van hun ervaringen kunnen wij ook weer het nodige opsteken."

"Het is nogal een uitdaging om alles op te starten. Zo krijgen we er 700 aanstellingen bij met de videoscheids. Dat is nogal wat. Dat vraagt wel wat van het personeel."

Scheidsrechter Danny Makkelie vindt het verstandiger om het rustig aan te doen. "Je kan beter goed voorbereid beginnen dan dat je onvoorbereid begint en tegen allerlei problemen aanloopt. Wij zijn nu al vijf jaar bezig en staan er goed voor."

Hoe nu verder in Duitsland?

In Duitsland gaan ze zeker verder met de proef, verzekert Wollaars. "De scheidsrechters hebben tijdens de winterstop een extra cursus gehad om alles beter onder de knie te krijgen. Veel van hen hadden tot dit jaar nog nooit hiermee gewerkt."

"En er volgen meer aanpassingen. Zo komt er vaker een extra paar ogen naast de scheidsrechter zitten om alles zo beter in de gaten te houden. Het is een proef van twee jaar. Dat gaan ze echt niet al na een half jaar al stopzetten."

Van Egmond blijft positief. "Ik ben er van overtuigd dat het het voetbal ten goede komt en daar gaat het om."

In de eredivisie zal vanaf volgend seizoen bij alle wedstrijden een videoscheidsrechter aanwezig zijn. Ook tijdens het WK voetbal deze zomer zal gebruik gemaakt worden van de videoscheidsrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl