De drugsduikboot die in Suriname werd ontdekt
NOS NieuwsAangepast

Surinaamse politie ontdekt eerste 'drugsduikboot'

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

Voor het eerst heeft de Surinaamse politie een duikboot gevonden die hoogstwaarschijnlijk bestemd was voor internationaal transport van cocaïne. Volgens het ministerie van Justitie en Politie zijn er bij de vindplaats drie Colombianen aangehouden. De politie gaat door met het onderzoek omdat er waarschijnlijk meer personen bij de zaak betrokken zijn.

Suriname staat bekend als doorvoerland van cocaïne omdat een doeltreffende douanecontrole vanwege de honderden kilometers landsgrens onmogelijk is. Het afgelopen jaar zijn er wereldwijd diverse cocaïneladingen onderschept die Suriname als oorsprong hadden.

Duizenden kilo's coke

De grootste vangst deed de Spaanse politie in Cádiz: in een dubbele vloer van een schip werd 4000 kilo gevonden. Op Guadeloupe vond de Franse politie 750 kilo aan boord van containerschip en in de haven van Rotterdam werd vorig jaar in totaal bijna 2000 kilo onderschept.

Een jaar geleden deed de Amerikaanse kustwacht de grootste cocaïnevangst in de Atlantische regio in bijna 20 jaar toen een schip met 4200 kilo coke voor de Surinaamse kust werd onderschept. De Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA) wees bij die gelegenheid op de toename van de cocaïnestroom vanuit Zuid-Amerika en de noodzaak tot samenwerking van de drugsbestrijdingsdiensten in de regio.

Dweilen met de kraan open

In een persbericht noemt het ministerie van Justitie en Politie de open grenzen van het land een grote uitdaging, maar zegt te vertrouwen op een goede samenwerking met de buurlanden en internationale drugsbestrijdingsorganisaties.

"De handel in illegale drugs kan ertoe leiden dat de sociale en economische orde in 't land ernstig verstoord raakt", zegt het ministerie. "Wij zullen ons meer dan voorheen inzetten om drugsbendes in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat ons land niet wordt bestempeld als een plek waar men moeiteloos drugstransporten kan laten verlopen."

Suriname is aangesloten bij verschillende internationale drugsbestrijdingsorganisaties. Maar het is een publiek geheim dat het voor de politie vaak dweilen is met de kraan open, omdat hooggeplaatste personen bij de drugshandel betrokken zijn. Zij gebruiken hun invloed om onderzoeken tegen te werken.

Het maakt opnieuw duidelijk dat er goedgeorganiseerde en professionele bendes bij de drugstransporten betrokken zijn.

Chan Santokhi, oppositieleider

Oppositieleider en oud-minister van Justitie en Politie Chan Santokhi zegt dat het gebruik van duikboten een beproefde methode van de Colombiaanse drugskartels is om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar West-Afrika te vervoeren. Daarvandaan gaan de zendingen door naar voornamelijk Europa.

Santokhi, die in 2011 voorzitter was van de Inter-Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie CICAD, zegt in een reactie aan de NOS dat de vondst van de duikboot erop wijst dat er grote hoeveelheden drugs in Suriname aanwezig zijn die het land uit moeten. "Dat er een duikboot voor dit doel in Suriname gevonden wordt, maakt opnieuw duidelijk dat er goedgeorganiseerde en professionele bendes bij de drugstransporten betrokken zijn. Ik hoop dat door gedegen internationaal onderzoek vastgesteld kan worden wie hierachter zitten, en dat criminelen ingerekend kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl