Crisiskaart gemakkelijker te verkrijgen voor verwarde personen
Mensen die een grote kans hebben om verward te raken, kunnen nu overal in Nederland een crisiskaart krijgen. Dat is een pasje waarop staat wat omstanders en hulpverleners moeten doen wanneer iemand in psychische nood verkeert.
Iedereen met een psychische kwetsbaarheid, een licht verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenafwijking of lichte dementie heeft recht op een crisiskaart. Daarop staat informatie over medicijnen, welke familieleden gebeld moeten worden en hoe anderen zich moet gedragen wanneer het misgaat.
"Mensen gaan zich rustiger voelen en gedragen wanneer zij een crisiskaart op zak hebben", zegt Onno Hoes, initiatiefnemer van de crisiskaart, in het radioprogramma Spraakmakers. "Wanneer iemand in contact komt met jou, weet je welke hulp geboden moet worden. Er staan allemaal persoonlijke gegevens op de kaart die je anders niet weet."
Mensen die verward gedrag tonen belanden vaak ten onrechte in een politie- of isolatiecel. Volgens Hoes zal dit met zo'n kaart minder vaak gebeuren.
Stijging meldingen verward gedrag
Toenmalig minister Schippers schreef twee jaar geleden al in een rapport dat de zorg voor mensen met psychische problemen beter moet. Het aantal meldingen bij de politie over personen met verward gedrag stijgt elk jaar, maar het is lastig om dat te analyseren.
Zo kunnen meerdere meldingen gaan om één persoon en wordt vaak niet aangegeven om wat voor incidenten en psychische problemen het gaat. Op dit moment hebben 1500 mensen een kaart, maar verwacht wordt dat daar nog duizenden bijkomen.