Reuters
NOS NieuwsAangepast

Code rood in Verenigd Koninkrijk vanwege sneeuwbuien

Het winterweer teistert ook het Verenigd Koninkrijk. In een groot deel van het land vallen grote hoeveelheden sneeuw en voor Wales en het zuidwesten van Engeland is code rood afgegeven. Volgens de Britse meteorologische dienst kan de storm Emma tot levensgevaarlijke situaties leiden.

In het zuidwesten van Engeland kan tot 50 centimeter sneeuw vallen. Andere delen van het Verenigd Koninkrijk moeten rekening houden met een pak sneeuw van 20 tot 40 centimeter.

Nacht in auto

Door de sneeuw zijn veel wegen onbegaanbaar. Op een Schotse snelweg moesten meer dan 300 gestrande mensen in hun auto de nacht doorbrengen. Ze kregen voedsel en dekens uitgedeeld. Op andere wegen gebruikten boeren hun tractoren om mensen uit hun auto te bevrijden.

'We hebben een overlevingspakket gemaakt voor mensen die gestrand zijn'

Ook het vliegverkeer is getroffen door de sneeuw. Meerdere Schotse luchthavens hebben voor een groot deel van de dag alle vluchten geschrapt. Het Londense vliegveld Heathrow waarschuwt reizigers om goed in de gaten te houden of vluchten doorgaan.

In het hele Verenigd Koninkrijk moeten treinreizigers rekening houden met uitval van treinen. Tientallen stations zijn afgesloten en reizigers krijgen het advies om niet met de trein van en naar Schotland te gaan.

'The Beast from the East'

Vanwege de vrieskou is er veel vraag naar gas. Netbeheerder National Grid vreest daarom dat het gasnet de vraag niet meer aankan. Om dat te voorkomen is toeleveranciers gevraagd om meer gas te leveren. Fabrieken krijgen mogelijk het verzoek om minder gas te verbruiken.

In het Verenigd Koninkrijk is al dagen veel overlast door het winterweer. Het koufront is omgedoopt tot "The Beast from the East". Door de kou viel zeker een dode; in Londen overleed een man nadat die uit een bevroren meer was gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl