Een mooi plaatje van zonsopkomst bij het Lauwersmeer in het noorden van Nederland
NOS NieuwsAangepast

Soms wat problemen door winterkou, maar ook ijspret

Het is opnieuw ijzig koud in Nederland. Door de oostenwind voelt het nog kouder aan dan dat het daadwerkelijk is. De winterkou zorgt her en der voor problemen, maar het levert ook op verschillende plekken ijspret op.

Zo keurde de KNSB vanmorgen de ijsdikte in Noordlaren goed. Morgen wordt daar de derde marathon op natuurijs van dit seizoen gehouden. In Arnhem zijn medewerkers hard aan het werk met de voorbereidingen voor de schaatsmarathon die vanavond wordt verreden.

Vanmorgen werd in Noordlaren de ijsdikte goedgekeurd

Weer of geen weer, de duikoefening van de brandweer in Gouda ging gisteren gewoon door. Zoals te zien is op de foto hieronder.

De duikoefening van de brandweer Gouda ging gewoon door

Het is een winter van extremen in de delta. En dat is ook in de Biesbosch goed merkbaar. "Door de stormachtige oostenwind is zand op heel hoge rivierduintjes gaan stuiven", zegt boswachter Thomas van der Es. "Er zijn nieuwe landschappen ontstaan door deze heftige omstandigheden. Dat levert bijzondere flora op, bijvoorbeeld broedgelegenheden voor vogels. Het scheelt de mens een heleboel werk."

En dat is in die zin positief, zegt Van der Es. "Het zijn unieke omstandigheden omdat de natuur veel nodig heeft om te kunnen veranderen. Dit kun je niet regelen als mens, maar op grote schaal krijgen processen toch de vrije loop."

Toch kan de ijzige kou lokaal ook voor leed zorgen. Er komen volgens de boswachter ook weleens dieren in de knel en dat kan vervelende situaties opleveren.

"Een zwaan die is vastgevroren of een dode bever onder het ijs omdat hij op eigen kracht geen wak kan creëren. Maar het hoort bij ons klimaat dat er in de winter vorst is en er dieren overlijden. Ongelukken ontstaan. Het hoort ook bij natuurlijk evenwicht. Het zijn omstandigheden waar je geen invloed op hebt."

Excuses

Op andere plekken in het land zorgt de kou toch ook voor hinder. In Lelystad zitten de bewoners van de Haringvlietlaan sinds gisteravond in de kou. En de veerdienst van en naar Texel vaart niet vanwege de harde oostenwind en de zeer lage waterstand.

Op station Utrecht Centraal sprong vanmorgen opnieuw een waterleiding, meldt RTV Utrecht. Daardoor was er geen koffie of thee verkrijgbaar. En ook bij de ANWB zijn de problemen voelbaar. De organisatie kon het aantal meldingen vanmorgen maar moeilijk aan. Op Twitter bood het zijn verontschuldigingen aan voor de lange wachttijden.

En dat het koud is, merkte ook NOS-redacteur Chiem Balduk vanochtend. Hij woont in Utrecht in "slecht geïsoleerd huis". Hij zag vanochtend hoe het ijs zich aan de binnenkant van het raam had gevormd.

IJs aan de binnenkant van het raam

Tot slot: een vrachtwagenchauffeur die dinsdag een in een sneeuwbui gestrande motorrijder besloot mee te nemen, is door zijn baas getrakteerd op taart. De trucker zag op een parkeerplaats bij knooppunt Azelo, in de buurt van Hengelo, een man staan die zijn motor niet aan de praat kreeg. Omdat hij, zelf oud-motorrijder, naar Veenendaal moest en de motorrijder naar Ede werd de motor in de vrachtwagen geladen. In Veenendaal werd de motorrijder door iemand opgehaald.

"De vrachtwagenchauffeur is een voorbeeld voor de andere jongens en een bijzondere man", zei zijn baas tegen Omroep Gelderland. "En dus hebben we een taart voor hem geregeld. Maar eigenlijk is het raar dat we iemand helpen in deze tijd zo bijzonder vinden."

De vrachtwagenchauffeur nam de gestrande motorrijder mee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl