NOS NieuwsAangepast

Poetin: Rusland heeft wapens waar geen raketschild tegen bestand is

Rusland heeft nieuwe nucleaire wapens getest waar geen raketschild tegen bestand is. Dat zegt president Vladimir Poetin in zijn jaarlijkse toespraak. Hij onderbrak zijn toespraak om een video te laten zien waarin hij de aanvalswapens presenteerde.

Over dit wapensysteem had Poetin het

Volgens Poetin zijn de wapens afgelopen herfst getest en valt geen plek op aarde buiten het bereik. Hij zegt dat het land nieuwe zware intercontinentale ballistische raketten heeft getest. Die wapens, genaamd Sarmat, hebben volgens Poetin een groter bereik dan de al bekende raketten van Rusland.

Rusland maakt daarnaast kleine kernkoppen voor kruisraketten en test onderwaterdrones die uitgerust kunnen worden met kernwapens. Deze zouden eveneens niet getraceerd kunnen worden door afweersystemen.

Reactie op raketafweersystemen

Poetin zegt dat de raketten volgens de Russische nucleaire doctrine alleen gebruikt zullen worden in reactie op een vijandige aanval met kernwapens. Iedere nucleaire aanval tegen Rusland of zijn bondgenoten kan volgens hem rekenen op een directe reactie.

"Ik wil zeggen, tegen iedereen die de wapenwedloop van de afgelopen vijftien jaar heeft doen oplaaien, heeft geprobeerd voordelen te verkrijgen op Rusland, en iedereen die onwettige sancties heeft opgelegd: alles wat jullie met jullie beleid wilden voorkomen is al gebeurd", zei Poetin onder luid applaus. "Jullie zijn er niet in geslaagd om Rusland klein te houden."

Het wapensysteem is volgens Poetin een reactie op de Amerikaanse inspanningen voor het opstellen van een technisch hoogstaand raketafweersysteem. Hij noemt de Amerikaanse nucleaire doctrine zorgwekkend.

Poetin tijdens zijn toespraak

Deze maand worden verkiezingen gehouden in Rusland, die Poetin naar verwachting opnieuw zal winnen. Hij zei dat de Russen de komende jaren meer vrijheid zullen genieten en sprak zijn wensen uit voor de komende zes jaar.

Correspondent David Jan Godfroid denkt niet dat Poetin alleen verkiezingstaal bezigde toen hij over de wapens sprak. "Ik heb Poetin zelden zo agressief gehoord." Volgens Godfroid is het ook een boodschap aan de NAVO: "Denk niet dat je sterker of beter bent dan wij. Wij hebben jaren gezegd dat het raketschild de nucleaire balans verstoort. Dit is ons antwoord."

Poetin benadrukte verder de noodzaak voor een sterkere Russische economie. Volgens de president leven nu 20 miljoen Russen onder de armoedegrens. Hij spreekt van een verbetering vergeleken met de 42 miljoen in 2000, maar wil dat het aantal de komende jaren verder daalt. Daarnaast wil hij de democratische instellingen, justitie en de gezondheidszorg verbeteren.

Infrastructuur en technologie

Ook de infrastructuur, zowel op het gebied van wegen als de digitale infrastructuur, moeten volgens Poetin verbeterd worden. Hij wil dat het land een van de plekken wordt waar big data worden verwerkt en opgeslagen. Ook wil hij meer ontwikkeling op het gebied van robots en kunstmatige intelligentie. Hij ziet in digitale ontwikkelingen mogelijkheden voor de strijd tegen corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl